Tiroid Bezinin Kilo Vermeye Etkisi

Her gün sağlıklı besleniyorsunuz, yeterince egzersiz yapıyorsunuz ve  teorik olarak olarak zayıflamayı iyi bilmenize rağmen kilo veremiyor musunuz?

Sonrasında gelen büyük bir hayal kırıklığı. Peki, bunun tiroid bezinizin çalışma şekliyle bir ilgisi olabilir mi?

Bu yazımızda tiroid bezinin kilo vermeyi nasıl etkilediğini hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kilo vermek ve tiroid bezi

Tiroid bezi vücuttaki birçok fonksiyon için çok önemli olan küçük bir organdır. Kilo vermekte zorlandığınızın ya da kilo almanızın sayısız sebebi olabilir. Bu olasılıklardan bir tanesi de tiroid bezidir.

Araştırmalar, 45 yaşın üzerindeki kadınların dörtte birinin tiroid bezinde gecikme olduğunu gösteriyor. Tiroid bezinizle ilgili bir sorun olup olmadığını bir doktora görünerek ve bazı testler yaptırarak öğrenebilirsiniz.

Tiroid ne yapar?

Bilim adamları tiroid bezinin vücudun metabolizma hızını düzenlediği konusunda hem fikirler ancak tiroid hormonu metabolizma ve kilo verme arasındaki ilişki oldukça karmaşık ve tamamen çözülebilmiş değil.

Tiroid bezi yeterince hormon üretmezse metabolizma yavaşlar. Bu da vücudun yaktığı kalori miktarını düşürür ve sonuç olarak da kilo alımına yol açar.

Tam tersi olduğunda yani tiroid bezi çok fazla hormon ürettiğinde ise metabolizma hızlanır ve vücudun çok fazla kalori yakmasına sebep olur. Bu durumda ise kilo kaybı gerçekleşir.

Ancak tüm bunlar karmaşık bir ilişkinin basitleştirilmiş bir açıklamasıdır.

Başka türlü sağlıklıysanız ve hiçbir semptomunuz yoksa, kilo alımınızın nedeninin tiroid bezi olma olasılığı çok düşüktür. Bu durumda kilo almanızın sebebi beslenme şeklinizden kaynaklanıyor olabilir. Bundan emin değilseniz en yakın diyetisyen ya da doktora başvurabilir ya da sitemizdeki sağlıklı diyetlerden bir tanesini uygulayabilirsiniz.

Tiroid bezi yavaş çalıştığında sadece kilo ile ilgili değil başka türlü şikayetleriniz de olur.

Yaygın şikayetler

  • Soğuk eller ve ayaklar.
  • Aşırı kilo, kilo vermekte zorlanma ve yavaş yavaş kilo alma.
  • Yorgunluk.
  • Kuru cilt.
  • Gündüz ve sıklıkla geceleri üşüme hissi.
  • Enerji düşüklüğü.
  • Saç kaybı.
  • Hafıza problemleri.
  • Nem tutma.

Oluşabilir (sadece daha ağır vakalarda)

  • Düşük sabah sıcaklığı (36.6 santigrat derecenin altında).
  • Kabızlık (kabızlık – zor bağırsak hareketleri).
  • Depresyon.
  • Varisli damarlar.
  • Göz altındaki torbalar (nem).
  • Artan kolesterol seviyeleri .
  • Libido kaybı.
  • Ağır dönemler.
  • Kas ağrıları, sert kaslar ve eklemler veya çok sayıda kramp.
  • Ses sorunları.
  • Mide şikayetleri.
  • Endişeli hissetme.
  • Zayıf bağışıklık sistemi.

Yavaş bir tiroid bezinin en büyük üç nedeni.

1. Stres

Tiroid bezi dış etkilere karşı çok hassastır. Uzun süreli stres veya stresi artıran sağlıksız beslenme, sonunda tiroid bezinin negatif olmasına neden olur.

Uzun süreli baskı altında olduğunuzda kortizon (stres hormonu) miktarı artar ve böbrek üstü bezleri fazla mesai yapar. Bu genellikle tiroid bezinin zararına olur ve ve çalışması yavaşlar. Bu nedenle, insanların kronik stres yaşadıklarında, aynı miktarda yemeye devam ettikleri halde  kilo vermediklerini sık sık görüyorsunuz.

Kısa dönemli, aşırı streste olan insanlar genellikle kilo verirler çünkü bu iştahın kaybolmasına neden olur.

Her gün stres yaşıyor musunuz? Sonra hayatınıza yakından bakın ve hangi parçaların strese neden olduğunu görün.

Daha fazla dinlenme ve rahatlama planlayın. Daha fazla uyuyun ve yürüyüş gibi sakin bir formda günlük egzersiz yapın. Ancak stres azaldığında vücudunuz adrenalin bezleri ve tiroidinizi düzenleyebilir.

2. Beslenme

Tiroid bezi ağır metallere, sağlıksız gıdalara ve selenyum ve özellikle iyot eksikliklerine karşı çok hassastır.

Beslenme şeklinizin de tiroid bezi üzerinde büyük bir etkisi vardır. Beslenmenizde iyot mineralinin eksikliği kesinlikle bir felakettir. Tiroid hormonları bunlardan oluşur. Tiroid hormonlarına T3 ve T4 adı verilir. T3, 3 iyot elementi ve T4, 4 iyot elementi anlamına gelir.

Dolayısıyla, yeterince iyot almazsanız, tiroid bezinizin çalışması ile ilgili sıkıntılar olacağı ve bunun onu yavaşlatabileceğini bilmelisiniz.

Bu, birçok insan için bir sorun olduğundan ekmeğe ve sofra tuzuna fazladan iyot eklenmesi tavsiye edilmektedir. Bu şekilde tiroid bezimizi sağlıklı tutabiliriz.

Günümüzde beslenme hakkında o kadar çok teori var ki insanlar genellikle bir şeyler yapıyor. Bir diyet “tüm karbonhidratları çıkar” der; bir başkası “ekmek yemeyin”, bir başkası “sofra tuzu yemeyin” diyor. Bir de neredeyse hiçbir şey yememenizi isteyen sağlıksız diyetler var.

Böyle durumlarda tiroid bezi hemen adapte olur ve metabolizma yavaşlar. İnsanlar ayrıca aniden soya ve yüksek fitik asit içeriği olan diğer ürünlere geçerler. İnsanlar bunun sağlık için ne yapabileceği konusunda hiçbir fikre sahip olmadan farklı bir diyete geçerler. Sadece karbonhidrat veya protein gibi grupları ortadan kaldırmak gerçekten akıllıca değildir, hormonların düzgün çalışması için onlara ihtiyacı vardır.

Bu sadece ekmek ve sofra tuzu yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Tam tahıllı ekşi mayalı ekmek veya glütensiz ekmek alabilirsiniz.

Toprağımız iyot bakımından fakir. Yani standart bir beslenme alışkanlığı ile çok az iyot alırsınız. Himalaya tuzu ve Kelt deniz tuzu da çok sağlıklı olmasına ve 80’den fazla mineral içermesine rağmen çok az iyot içerir.

Neyse ki tiroid bezi oldukça çabuk iyileşir. Beslenmenize dikkat edin ve fitik asit alımınızı azaltın. Fitik asit, hububat, kabuklu yemişler ve tohumların etrafındaki zarda bulunur ve baklagillerde bulunur. Fitik asit, minerallere bağlanır ve bu nedenle iyot eksikliğine neden olabilecek nedenlerden biridir.

Beslenmenizde soyayı mümkün olduğunca sınırlamak en iyisidir. Bu besin, çok yüksek bir fitik asit içeriğine sahiptir. Yeterince iyot almak için bol miktarda deniz sebzeleri yiyin, bunlar iyot bakımından zengindir ve isterseniz fazladan yosun tabletleri de alabilirsiniz. Aşırıya kaçmayın çünkü çok fazla şey çok kötü olabilir.

3. Tiroid hormonu T4’ün T3’e dönüşümü bozulur

Tiroid bezinin kendisi T4 adlı bir hormon ürettiğinde, aslında onunla pek bir şey yapamaz. Vücudun önce bu T4’ü T3’e dönüştürmesi gerekecek, tiroid bezi bunu kendisi yapıyor, ancak örneğin karaciğer bunu yapıyor.

Birçok insan karaciğeri aşırı yükledi çünkü günümüzde kirlilik, amalgam dolgular, alkol, E-numaraları , sigara, sağlıksız yiyecekler vb. Gibi sağlıksız maddelerle temas halindeyiz . Bu durumda, dönüştürme düzgün yapılmayacaktır. Çok fazla stres olduğunda vücut da T4’ü T3’e dönüştüremez.

Tiroid bezinin çok yavaş olmasının daha fazla nedeni vardır. Örneğin, ağır metaller tiroid bezi için felakettir, ancak selenyum eksikliği de yavaşlatıcı bir etkiye sahip olabilir. Kadınlar menopoza girdiğinde hormon değişiklikleri tiroid bezinin yavaşladığını gösterir. Hızlı kilo vermek o zaman çok zordur.

Ne yapmalısınız?

1) Doktora gidin ve tiroid seviyenizi tespit ettirin. Doktor sadece TSH’yi ölçecektir. Bu, hipofiz bezinde üretilen ve tiroid bezini hormon üretmesi için uyaran bir maddedir. Genellikle bu araştırmadan hiçbir şey çıkmaz çünkü bu yavaş bir tiroid bezinin sorunu değildir.

Ayrıca doktorunuzdan aktif bir T3 testi isteyin. Sadece bu iki test birlikte kesin bir cevap verir. (Hashimoto hastalığı, tiroid bezinin otoimmün bir hastalığıdır. Bu, tiroid bezinin yavaşlamasına neden olabilir. Bu, bu testlerden çıkarılamaz ve yukarıda anlatılandan tamamen farklı bir hikaye).

2) Detoks yapmaya başlayın . Örneğin, Chlorella ile birlikte ağır metalleri bağlamak için bir detoks çok yardımcı olabilir.

3) Sağlıklı ve organik yiyecekler yiyerek, yeterince uyuyarak ve hayatınızda sınırlar koyarak stresi azaltın, böylece böbrek üstü bezi rahatlayabilir.

4) Çok fazla fitik asit içeren ürünlerden uzak durmaya çalışın. Ekşi mayalı ekmek yiyin (not: mayasız% 100 ekşi maya). Tahılların, kabuklu yemişlerin ve tohumların önce gece boyunca ıslanmasına izin verin ve sonra suyu atın. Soya ürünleri ve baklagillerden tamamen uzak durun.

5) Yüksek selenyum multivitamin alın ve bol miktarda sebze yiyin . Ayrıca iyot seviyesini artırmak için her gün bir yosun tableti alın (asla daha fazla değil, o zaman tiroid bezi tamamen dengesiz hale gelebilir).

Sonuç

Kilo vermenin işe yaramaması çok sinir bozucu olabilir  . Bu nedenle yukarıdaki şikayetleri kendinizde fark ederseniz tereddüt etmeyin ve bunun tiroid beziniz olup olmadığını dışlamak için doktora gidin.

Aksi takdirde, pes etmeyin ve düşük karbonhidrat diyetini uygulamaya çalışın , Sabırlı ve istikrarlı olduğunuz sürece, istediğiniz kiloya ulaşmak kaçınılmazdır.

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Bademin Bilimsel Çalışmalarla Desteklenmiş 10 Faydası

Badem: Gülgillerden bir ağaç çeşidinin yemişi olarak bilenen badem, acı ve tatlı olmak üzere iki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir