Tereyağının Faydaları ve Besin Değerleri

Tereyağı  nerdeyse her yemeğin lezzetini artıran özelliğiyle vazgeçilmez lerimizden biridir. Ancak tereyağının faydaları üzerinde tartışmalar devam etmektedir. Bu yazımızda tereyağının bilinen faydalarını derledik.

Tereyağı beslenme ve diyet uzmanları arasında yıllarca süren tartışmaların konusu oldu.

Bazıları kolesterol seviyelerini yükselttiği gerekçesiyle tereyağını yemememiz gerektiğini söylerken bir kısmı da tereyağının besleyici ve lezzet katan tarafına vurgu yaptı.

Tereyağı nedir?

Çoğumuzun bildiği gibi tereyağı sütün içerisindeki yağın bazı işlemler sonrasında ayrılmasıyla elde edilir.

Tereyağı, keçi, koyun ve hatta buffalo gibi hayvanların sütlerinden elde edilebilir ancak bu yazının konusu inek sütünden elde edilendir.

Yüksek yağ konsantrasyonundan dolayı güçlü bir tadı ve yoğun bir krema özelliği vardır.

Özellikle yüksek sıcaklıkta pişirilen yemekler için birebirdir. Bu yemeklerde yapışmayı önlerken, hepimizin bildiği gibi, yemeklere o harika lezzetini de ekler.

Tatlıdan ekmek yapımına kadar nerdeyse her yemekte kullanılabilir ve bu yemeklere lezzet verir.

Tereyağının Besin Değerleri

Bir çorba kaşığı (14 gram) tereyağı aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

  • Kalori: 102
  • Toplam Yağ: 11.5 grams
  • A Vitamini :  Günlük tüketimin 11%
  • E Vitamini : Günlük tüketimin 2%
  • B12 Vitamini :  Günlük tüketimin 1%
  • K Vitamini : Günlük tüketimin 1%

Tereyağı kalori ve yağ bakımından zengin olsa da bir çok önemli besini içerisinde barındırır.

Örneğin; sağlıklı görüş, cilt sağlığı, ve bağışıklık sisteminin sağlığı için gerekli olan ve yağda çözünen A vitamini tereyağında bolca bulunur.

Ayrıca kalp sağlığını destekleyen ve hücrelerinizi serbest radikaller (3Trusted Source) olarak adlandırılan moleküllerin neden olduğu hasara karşı korumak için bir antioksidan görevi gören E vitamini içerir.

Ek olarak, tereyağı riboflavin, niasin, kalsiyum ve fosfor gibi çok az miktarda diğer besinler içerir.

 

Tereyağı Kaç Kalori?

Tereyağı içerdiği kalori miktarının büyük bir bölümü olan %99’unu yağdan almaktadır. Bununla birlikte bu besinin 100 gramında bulunan kalori miktarı 753 kcal’dır. Bir porsiyonunda ise (30 gram) 226 kcal kalori bulunmaktadır.

Tereyağının Faydaları

Tereyağının insan sağlığına faydaları oldukça çoktur ve diğer margarinlere göre daha fazla tüketilmesi gerekmektedir. Ancak tereyağını alırken en doğal olanını seçmek gerekir. Aksi takdirde tereyağının faydalarından istenilen düzeyde yararlanılamayabilir. Bu yüzden tereyağının faydalarını maksimum seviyede görmek için doğal yollardan üretilmiş olanını seçmemiz çok önemlidir.

İşte sizin için derlediğimiz tereyağının insan sağlığına faydaları;

1-Mide ve bağırsak rahatsızlıkarına iyi gelir.

Tereyağı mide ve bağırsaklardaki rahatsızlıklara karşı faydalı bir besin olmakla birlikte bu rahatsızlıklara karşı da koruyucu kalkan görevi görür. Mideyi rahatlatmaya da yardımcı olan tereyağını bu sebeplerden dolayı ölçülü miktarlarda tüketmek oldukça önemlidir.

2-Gözleri korur.

Tereyağının göze olan faydaları oldukça konuşulan bir konudur.Tereyağının içerisindeki  beta karotenler gözü korur, gözde oluşabilecek muhtemel hastalıkların ve kusurların önlenmesini sağlar,bu rahatsızlıkların önüne geçer.

3-Eklemlerdeki kireçlenmeye karşı koruyucudur.

Tereyağının eklemler üzerinde pozitif olumlu bir etkisi vardır. Eklemlerdeki ağrılara ve hasarlara oldukça iyi gelen tereyağı aynı zamanda eklemlerdeki kireçlenmelere karşı da koruyucu görevi görür.

4.Kemiklerinizin güçlü kalmasını sağlar.

İçerisinde süt bulunan ve bir çeşit süt ürünü olan tereyağı,bu özelliği nedeniyle kemik sağlığı için güçlü bir koruyucudur.

5-Bağışıklık sistemini güçlendirir,vücudu onarır.

Tereyağı bir bakıma antioksidan olarak da görülür.Doğal yollarla üretilmiş olan tereyağının yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlar,vücudu onarır, muhtemel enfeksiyon risklerine karşı koruyudur.

6.İltihaplara ve ödemlere iyi gelir.

Tereyağının içerisinde bulunan sübirik asit, vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.İltihaplanma ve ödemlere karşı iyi bir savaşçıdır.

7-Kalp sağlığına iyi gelir.

Yapılan araştırmalara göre margarinlerin koroner kalp hastalığı riskini arttırdığı gözlemlenmiş olup doğal tereyağının bu hastalığın oluşumunda hiçbir etkisinin olmadığı görülmüştür.

8-Kansere karşı korur,kanserle savaşır.

İçeriğinde yüksek düzeyde A vitamini ve beta karoten bulunan tereyağı, kolorektal ve prostat kanseri olma riskinizi azaltır.Yapılmış ve hâlâ devam eden araştırmalara göre A vitamininin meme kanseri riskini de azaltabileceği düşünülmektedir.A vitamini;  kanserli hücrelerin çoğalmasını ve diğer organlara yayılmasını önler,kanserli tümörün oluşumunu yavaşlatır.

9-Diş çürümelerini engeller.

1940’lı yıllarda yapılan araştırmalarda diş çürümesinin engellenmesinde,kemik gücünün ve yapısının korunmasında etken rol oynayan bir bileşik tereyağının içinde bulundu.Rusyalı bilim insanları yıllar sonra bu bileşimin K2 vitamini olduğunun farkına vardılar.Vücudumuz K1 vitaminini; lahana,ıspanak gibi yeşil sebzelerden alabilirken K2  vitaminini vücuda almanın tek yolu tereyağı tüketmekten geçiyor.

10-Cinsel sağlığa olumlu katkıları vardır.

Yağda çözünen bir çok vitamini bünyesinde barındıran tereyağının cinsel sağlığınıza da olumlu etkileri vardır.Yapılan araştırmalarda yağda çözünen vitaminlerin cinsel güç ve isteğin artmasını sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

 

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Bademin Bilimsel Çalışmalarla Desteklenmiş 10 Faydası

Badem: Gülgillerden bir ağaç çeşidinin yemişi olarak bilenen badem, acı ve tatlı olmak üzere iki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir