Yapılan araştırmalara göre kahvaltı yapan insanların daha az kilo sorunu yaşadıkları ortaya çıkmış (1). Bunun mantıklı bir açıklaması var; günün ilk yemeğini kaçıran insanlar daha sonraki öğünlerde daha fazla kalori içeren besinler tüketme eğilimindeler. Bu da Tip 2 Diyabet hastalığı riskini artıran bir faktör.
Ancak, tüm kahvaltıların eşit hazırlandığı ve yapıldığı düşüncesine kapılmamak gerekir. Bir büfeden aldığınız şeker yüklü nir kahvaltılıkla, evde sakince yapılan protein ağırlıklı kahvaltıyı bir tutmamak gerekir.
Sağlıklı bir kahvaltı size tüm sabah boyunca yeterli enerjiyi verir ve vücudunuza gerekli olan tüm besinleri sağlar.
Bu yazımızda sağlıklı bir kahvaltı için kaçınmamız gereken beş hatadan bahsedeceğiz. İşte başlıyoruz.
Yanlış #1 Ayak üstü kahvaltı yapmak
Sabah kahvaltı için ayırmamız gereken zamanı biraz daha uyumak için kullanıyoruz. Sonrasında midemizi bastırsın diye yolumuzun üzerindeki simitçiden bir kaç poğça ve simit alıp yürürken, belki otobüste veya metroda tüketiyoruz.
Bunun bir çok zararı var malesef. Öncelikle yemeğinize konstantre olmadığınız için beyniniz farkında olmadan daha çok kalori almanızı sağlıyor(2). Yemeğini oturup yiyenlerin yemek konusunda farkındalıklarının daha yüksek olduğu görülmüş.
Ayaküstü yemenin bir diğer dezavantajı ise yeterli çiğnemeyi sağlamaması. Yeterli çiğnemeden yemek yiyenlerde sindirim sorunlarının baş gösterdiği bilinen bir gerçek.
Çözüm: Kahvaltıya yeterli zamanı ayırın.
Yanlış #2 Yeterli lif tüketmiyorsunuz
Kahvaltıda çok fazla şeker tüketmenin doğal sonucu, bir kaç saat sonra tekrar acıkmaktır. Şeker kandaki şeker miktarını çok hızlı bir şekilde yükseltir ve aynı hızda düşmesine sebep olur.
Ayrıca basit karbonhidratların sindirilmesi de kolaydır. Bu iyi bir şey gibi görünse de sindirim sistemi çok çalışmadığı için sindirim hızlı ve kolay bir biçimde gerçekleşir ve sonrasında hızlıca geri acıkırsınız.
Bu tür karbonhidratlar bağırsaklarınızdan direk kana karışır ve sindirilir. Şekerli kahvaltılık tahıllar bu yüzden pek de faydalı değildir. (Bkn: Sağlıklı Karbonhidratlar)
Peki bu yiyecekler yerine neler tüketmek gerekir? Lif oranı yüksek tam tahıllı yiyecekler tam da aradığınız şeyler. Lif içeren besinler hemen sindirilmez, sindirim sistemini çalıştırır ve uzun süre tok kalmanızı sağlar.
Her gün en az 30 gr yüksek lif içeren yiyeceklerden tüketmeniz tavsiye edilir.
Çözüm: Yulaf ve diğer yüksek lifli tahıllar tercih edin.
Yanlış #3 Yeterli protein almıyorsunuz
Lifler sizi tok tutmaya yarayan tek besin değildir. Proteinler de uzun süre sizi tok tutan diğer besinlerdir ve vücut için gereklidir. Yeterli miktarda protein alımı açlığı önemli ölçüde azaltır.
Tam tahıllı bir ekmek ile birlikte sebzeli bir omlet, yoğurt, meyve ya da tam tahıllı ekmekten yapılmış bir tost muz ve chia tohumu protein ihtiyacınızı giderecek bir menü olabilir.
Vücut ağırlığınızı her kilogramına karşılık 1-1,7 gram protein almak, hareket miktarınıza da bağlı olarak günlük protein ihtiyacınızı kaşılamak için yeterlidir.
Çözüm: Yüksek protein açlık hissini azaltır
Yanlış #4 Yağlardan vaz geçiyorsunuz
Yağların vücudumuza zararlı olduğu, kolesterol aşırı kilo gibi bir çok rahatsızlığa sebep olduğu o kadar konuşuldu ki, artık ister istemez yağlı yiyeceklerden uzak duruyoruz.
Ama durum öyle değil, artık sağlıklı yağların beslenmenize dahil edilmesi gerektiğini biliyorsunuz. Fındık yağı, tohumlar, avocado ve yoğurt gibi sağlıklı yağlar içeren besinleri kahvaltınıza dahil etmelisiniz.
Çözüm: Az yağlı yiyecekleri atlayın, sağlıklı yağ içeren besinler yiyin.
Yanlış #5 Yeterince yemiyorsunuz
Kahvaltı güne iyi başlamanız için en gerekli etmenlerden bir tanesidir. Sağlıklı bir kahvaltı yaparsanız muhtemelen günün geri kalanında da sağlıklı ve dengeli beslenirsiniz.
Sabah dolu dolu bir kahvaltı yapmaktan kaçınmayın. Tabii ki yukarda bahsettiğimiz gibi vücudumuz için gerekli besinleri dahil ederek. Böylece daha öğle yemeğine saatler varken mide gurultusu çekmek zorunda kalmazsınız.
Çözüm: Sağlıklı besinlerden doyana kadar yiyin.
Sonuç
Kahvaltının günün en önemli öğünü olarak görülmesinin sebepleri var. Sağlıklı bir kahvaltı sizi sonraki öğüne kadar tok tutar ve günün geri kalanında da sağlıklı beslenmenizi sağlar.
Bu yazımızda sağlıklı bir kahvaltı için kaçınılması gereken 5 yanlıştan bahsettik. Kaçırdığımız ya da eklemek istediğiniz bir nokta varsa lütfen yorumlar kısmına yazın.
Bu yazılar bilgi amaçlıdır. Tanı ve tedavi için de diyetisyeninize başvurmanız gerektiğini unutmayın.