Cumartesi , 22 Şubat 2025
Polikistik Over Diyeti
Polikistik Over Diyeti

Polikistik Over Diyeti Nedir, Nasıl Uygulanır?

Polikistik over diyeti, polikistik over hastaları için tavsiye edilen beslenme şeklidir. Polikistik over hastaları aşırı miktarda tatlı yeme isteği duyan, hızla kilo alabilen ve adet bozukluğu bulunan kişilerdir.

Hastaların çoğunda prolaktin hormonu yüksekliği ve insülin direnci vardır. Bu yüzden bu hastaların zayıflamak istemesi halinde glisemik indeks diyeti yapmaları gerekir.

Glisemik indeks bir besinin ya da karbonhidratın kan şekerini yükseltme özelliği olarak tanımlanır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini hızla yükseltirken, düşük olan besinler daha yavaş yükseltir.

Glisemik indeks sadece karbonhidratlara mahsus bir özelliktir. Yağlar ve proteinlerde glisemik indeks yoktur. Ancak karbonhidratlarla birlikte tüketilen yağ ve proteinler, karbonhidratın kan şekerini yükseltmesine yardımcı olabilir.  

Polikistik over hastalarının insülin direnci olması nedeniyle, zayıflamak istediklerinde glisemik indeksi düşük gıdaları tercih etmesi gerekir. Diyet listelerinde bulunan karbonhidratların glisemik indeksi düşük olmalıdır.

Glisemik indeks nasıl değerlendirilir?

Glisemik indeksi 55’in altında olan gıdalar düşük, 56-69 arasında olan gıdalar orta, 70’in üzerinde olan gıdalar ise glisemik indeksi yüksek olan besinler olarak kabul edilir. Pirinç, beyaz ekmek, pasta gibi gıdaların glisemik indeksi yüksektir. Besinlerin içindeki şeker ve un glisemik indeksi yükseltir. Meyvelerin içinde glisemik yüksekliği en fazla karpuzda vardır. Bunun yanında kuruyemiş ve süt ürünlerinin glisemik indeksi düşüktür.

Glisemik indeks diyetinde dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?

  • Rafine edilmiş olan karbonhidratlar yani beyaz un gibi gıdaların glisemik indeks değeri yüksektir.
  • Beyaz ekmek yüksek glisemik indekse sahip olmasına rağmen, kepekli ve çavdar ekmeği düşük orana sahiptir.
  • Besinlerin lif oranı arttıkça, glisemik indeksi düşer.
  • Karbonhidratların içeriğinde bulunan amilopektin ve amilaz  değeri glisemik indeksi etkiler. Amilopektin değeri yüksek olan beyaz patates, beyaz un gibi gıdaların glisemik değeri de yüksek olur. Amilaz değeri düşük olan tatlı patates, tam tahılların değeri ise düşüktür.
  • Rafine edilmiş olan besinler daha yüksek glisemik indekse sahip olurken, doğal halde bulunan rafine edilmemiş olan gıdalar düşük glisemik indekse sahiptir.
  • İşlenmemiş etler, sebzeler, avokado, limon gibi besinlerin glisemik indeksi ise sıfırdır.

  • İçeriğinde asit bulunan besinler glisemik indeks değerini düşürmektedir. Buna neden olan etken mide içeriğini geç boşaltmalarından kaynaklanmaktadır. Turp, sarımsak, yeşil zeytin gibi besinler bu grupta yer almaktadır.

Polikistik over diyeti (Glisemik indeks diyeti)

Bu diyet yaşam ile yemek arasında olan uyuma göre hazırlanıyor. Diyette sevilen besinler programa dahil edilebiliyor. Yani kan şekerini hızla yükseltmeyecek olan gıdalar diyet listesinde yer alabiliyor.

Bu diyet açlık hissini önlemek amacıyla hazırlanmıştır. Yiyecekler glisemik indeksine göre yani açlık hissini oluşturmasına göre sınıflandırılarak tüketime dahil ediliyor. Bu diyet uygulanırken gıdaların glisemik indeksi öğrenilmeli, değeri yüksek olan gıdalar diyet listesine alınmamalı, düşük olan gıdalar ise diyet listesine dahil edilmelidir.

Bunun yanında glisemik indeksi düşük bile olsa, öğünlerde tüketime dikkat edilmelidir. Diyet yaparken fazla kalori almakta sakıncalıdır. Hedeflenen kiloya ulaşmayı engelleyecek besinler ölçülü tüketilmelidir.

Polikistik over hastalarındaki insülin direncini kırmak için, kan şekerini hızla arttırmayan gıdalarla iştah kontrolü sağlanmalıdır. Uygulanacak olan bu diyet kan şekerindeki ani iniş çıkışlara engel olacaktır. Sabit tutulan kan şekeri seviyesi, uzun süre tok kalınmasına neden olacaktır.

Örnek diyet menüsü

1. Gün

  • Kahvaltı: Sebzeli omlet, 1 adet portakal, 1 dilim tam buğday ekmeği
  • Öğle yemeği: Izgara peynir ve domatesle hazırlanan sandviç, salata, 1 su bardağı ayran
  • Ara öğün: 2 dilim kepekli ekmekle hazırlanan tost
  • Akşam yemeği: Fırında ıspanaklı tavuk, 6 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı ve salata
  • Gece: 1 kase yaban mersini ve 10 tane badem

2. Gün

  • Kahvaltı: 1 su bardağı süt, 6 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 10 tane fındık
  • Öğle yemeği: Haşlanmış baharatlı tavuk, 1 bardak ayran ve salata
  • Ara öğün: 1 dilim peynir, domates ve dere otu ile hazırlanan sandviç
  • Akşam yemeği: 6 yemek kaşığı tam buğday unlu makarna, domates soslu ızgara biftek
  • Gece: 1 porsiyon meyve ve 1 çay bardağı kefir 

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Bademin Bilimsel Çalışmalarla Desteklenmiş 10 Faydası

Badem: Gülgillerden bir ağaç çeşidinin yemişi olarak bilenen badem, acı ve tatlı olmak üzere iki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir