Cumartesi , 22 Şubat 2025

OMAD Diyeti İle Günde Bir Öğün Yiyerek Kilo Verin

Omad Diyeti adını İngilizce “One Meal A Day” kelimelerinin kısaltmasından alır. Türkçe karşılığı “Günde Bir Öğün” anlamına gelir.

Yani bu aralıklı oruç diyetinde günde sadece bir öğün yemenize izin verilir. Bu açıdan OMAD Diyeti için dünyanın en zor diyetlerinden bir tanesidir diyebiliriz.

Peki OMAD Diyeti nedir, nasıl uygulanır? Bu diyet tarzında hangi yiyecekleri yiyebilirim? Omad Diyetinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Yazımızın devamında bu soruların cevaplarını inceleyeceğiz.

OMAD Diyeti Nedir?

Bu diyet kilo vermeye çalışanların bilmesi gereken en zor diyetlerden bir tanesidir, belki de en zorudur. Bu diyette günde sadece bir öğün yemek yemenize izin verilir. Bu öğünde bile bazı sınırlandırmalara tabii tutulursunuz. Bu diyet hakkında bilmeniz gereken temel bilgiler şunlardır;

  • Omad diyetinde 23 saat oruç tutar, bir saat içerisinde de yemeğinizi yersiniz.
  • Bu diyette sadece yemek yemenize izin vardır, tatlı ya da başka destekleyici besinler yiyemezsiniz.
  • Yemeğinizi her zaman aynı vakitte yemelisiniz. Bir gün saat yedide yiyip ertesi gün 9’da yemeniz bu diyetin prensiplerine aykırıdır.
  • Yemekleriniz besin bakımından dengeli olmalıdır. Vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mikro besinleri aldığınızdan emin olun.

OMAD Diyeti Nasıl Çalışır?

Bedenimiz günlük yaptığı her eylem için enerji harcar. Bu enerjilerin birincil kaynağı aldığımız glikojendir (karbonhidrat ve şekerden gelen enerji). Sürekli yemek yersek vücudumuz her zaman hazırda glikojen bulacağı için ikincil enerji kaynağı olan yağları yakmaz.

Oruç tuttuğumuzda ya da uzun süre aç kaldığımızda bedenimiz enerji kaynağı olarak daha önce depolanmış olan yağları kullanır. Dolayısıyla yağ yakmış ve zayıflamış oluruz.

Bedenin birincil enerji kaynağı olan karbonhidratlar yerine depolanmış yağları yakması için gerekli zaman 12 saattir. Yani yemek yedikten sonra 12 saat karbonhidrat almazsanız hücrelerdeki glikojen stoğu tükenir ve vücudunuz zorunlu olarak yağ stoklarını kullanmaya başlar.

OMAD diyetini uygulayan kişiler genellikle tek öğün haklarını akşam kullanmayı tercih eder (bu nedenle kahvaltı ve öğle yemeği atlanır). Bu OMAD diyetini uygulamanın en kolay yoludur çünkü tüm aile ile yemek yeme imkanına kavuşursunuz.

Yaşam tarzınıza ve nasıl hissettiğinize bağlı olarak OMAD diyetini deneyebilirsiniz. Diğer aralıklı oruç biçimleri gibi OMAD, tercihlerinize bağlı olarak özelleştirmeye izin veren oldukça esnek bir yaklaşımdır.

Bu diyette alınan kalori miktarı kişiden kişiye değişebilir. Normalde alınan kalori miktarı sayılmaz. Temel kural bir saat aralığında doyana kadar yemektir.

Gün içerisinde su, sade kahve veya yeşil çay gibi kalorisiz sıvı içecekler içebilirsiniz. Ancak spor, egzersiz gibi istisnai durumlarda ek kalori de alınabilir.

Ve bilim ne diyor?

2016 yılında yapılan bir araştırma, günde 1-2 öğün yemek yemenin katılımcıların BKI’sini önemli ölçüde azalttığını buldu (kaynak ). 

2017’de yapılan bir araştırma, altı hafta boyunca aralıklı oruç tutmanın hem açlık kan şekerini hem de diyabetiklerde vücut ağırlığını önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi ( kaynak ). 

Bu faydaların uzun vadede de geçerli olup olmadığını doğrulamak için daha uzun zamana yayılan çalışmalar yapılmalıdır.

Aralıklı oruç insülin seviyenizi düşürmede etkili bir yöntemdir (kaynak). Kilo vermek ve zayıflamak için de başvurabileceğiniz bir yöntemdir.  Ayrıca oruç tutmak tip 2 diyabetin önlenmesine de yardımcı olur.

OMAD Diyeti ve Zayıflama

Peki, omad diyeti ile kilo vermek mümkün müdür? Bu diyet ile ne kadar kilo verebilirim?

Bu diyeti uygularken aşırı kalori sınırlamasına gittiğinizden kilo vermeniz çok olağan bir durumdur. Gün boyu çok az kalori aldığınızdan vücut bir süre sonra ketozis adı verilen bir metabolik duruma girer.

Normal şartlarda vücudumuz enerji kaynağı olarak karbonhidrat kullanırken ketozis durumunda yakıt kaynağımız yağ olur. Böylece vücuttaki yağlar da erimeye başlar.

Burada kilo vermek için çok basit bir kural da devreye girer. Eğer aldığınızdan daha fazla kalori harcarsanız kilo verirsiniz. Bu diyette çok az kalori aldığınızdan, hareket de ederseniz kilo kaybetmeniz mümkündür.

Omad Diyetinin Riskleri

Kilo vermede etkili olsada yüzde yüz sağlıklı bir diyet diyemeyiz. Omad diyeti uygulayanlar için bazı riskler taşır. Uzun süre aç kalmak, baş ağrısı, dolaşım problemleri, depresyon gibi olumsuzluklara sebep olabilir.

Ayrıca ister istemez vücudunuz bir çok vitamin ve besinden mahrum kalacaktır. Bu da vücudunuzun bazı işlevlerinde aksaklıklara yol açabilir.

Tüm bu sebeplerden omad diyetini en fazla bir hafta uygulamalısınız. Eğer bu diyet size imkansız göründüyse, aralıklı oruç diyetinin daha kolay bir versiyonu olan 12:12 diyeti ya da 16:8 versiyonu ile başlayabilirsiniz.

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Bademin Bilimsel Çalışmalarla Desteklenmiş 10 Faydası

Badem: Gülgillerden bir ağaç çeşidinin yemişi olarak bilenen badem, acı ve tatlı olmak üzere iki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir