Keten tohumu; Folik asit, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor mineralleri, lif, omega 3 ve omega 6 yönünden zengin bir besindir. Alfa linoleik asit, iyi kalite protein, flavonoid, lignan, fenolik asit gibi fitokimyasal maddeler içerir. Bu özelliğinden dolayı genellikle ‘fonksiyonel gıda’ grubundadır.
Fonksiyonel Gıda Nedir?
Fonksiyonel gıda nedir dersek; vücudun temel besin öğeleri gereksinimini karşılamanın ötesinde insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde fayda sağlayan, bu sayede hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşmada katkı sağlayan gıdalardır. Gelin şimdi içeriğinden bu kadar bahsettiğimiz keten tohumunun faydalarına bakalım.
Keten Tohumunun Faydaları
Keten tohumu içerdiği diyet lifleri ile sindirim sistemi için çok önemlidir. Bu özelliği ile bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur aynı zamanda kansere karşı koruyucu etkiside mevcuttur.
İnsülin direnci yaşayan kişilerde, açlık hissi ile baş edemeyen bireylerde keten tohumu açlık hissini bastırarak tokluk süresini uzatmaktadır.
Omega -3 yağ asidi sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Alfa-linoleik asit içeriği ile LDL kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Keten tohumu yaşam kalitenizi artırmak ve hastalıklara karşı koruyucu tedavide kullanmak şartıyla tüketilebilir. Zayıflama uğruna tüketmek bireylerde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ne yediğiniz değil ne kadar yediğiniz önemlidir diyerek sürekli tüketmemeniz ve ara vermeniz gerektiğini belirtmek isterim.
Peki bu keten tohumu kaç kaloridir?
1 yemek kaşığı 10 gramı baz alırsak yaklaşık olarak 40 kalori civarındadır. Protein ve yağ açısından zengin olması sebebiyle miktara dikkat edilmelidir. Salatalarda, yoğurtlu mezelerde, ekmek yapımında ve yulaf lapasında severek kullanabilir ve tüketebilirsiniz. Lif içeriği ile kabızlıkta önemli rol oynamaktadır.