Cumartesi , 22 Şubat 2025

İncirin Faydaları ve Besin Değerleri

İncir, yeşil veya mor olabilen ince bir kabuğa sahip yumuşak bir meyvedir. İncirin içi tipik olarak kırmızıdır ve meyvenin tamamı yenilebilir.

İnsanlar bu mucize meyveyi, endokrin, üreme ve solunum sistemleri ve sindirim sistemi ile ilgili sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullandılar.

Bu yazımızda incir bitkisinin faydaları ve risklerini inceleyeceğiz. Ayrıca taze ve kuru incirlerin besin içeriğini de yazımızın konusu olacak.

İncir gibi değerli bir besin maddesinin ülkemizde bol miktarda yetişmesinden dolayı oldukça şanslıyız. Çünkü incir gerçekten enteresan bir bitki ve her iklimde yetişmiyor. Tabi yetişmeyince de insan sağlığına olan faydaları ve yararları konusunda pek fazla yararlanma da mümkün olmuyor. İncirin içerisi sadece çekirdeklerle ve etli meyve ile değil, aynı zamanda bir çok hastalığa doğal çözümler sunan vitamin mineral ve antioksidanlar ile doludur.

Bağışıklık sistemini güçlendiren incir, kronik nevralji ağrıları olan kişilerde ağrı ve sızıyı teskin etmekte, halsizlik ve kronik yorgunluğa kesin çözüm olmaktadır. Bu gibi şikayetleri olan kişilerin günde 3 adet kuru inciri sabah, öğle ve akşam öğünlerinden sonra yemeleri halinde bu şikayetlerinin sona ereceğini ve dinçlik kazanacaklarını da söylemeliyiz.

İncirin besin değeri ve özellikleri

İncirin besin değeri bakımından çok özel bir yiyecek olduğunu söylemeliyiz. İçerdiği vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin maddesi olan incirin özellikleri arasında şeker, organik asitler, A, B1, B2, C gibi vitaminler bakımından son derece zengn bir gıda olduğu da hatırdan çıkarılmamalıdır.

İncirin içerisinde bolca bulunan bu vitaminler ve mineraller, ve özellikle de kalsiyum ve demir bakımından son derece zengin olması nedeniyle metabolizmayı hızlandırıcı etkisi, kadınlarda kansızlık ve anemiye iyi gelmesi, kemikleri güçlendirmesi, bebeklerde ve çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasında sayılması gibi değişik yönlerine de kısaca değinmiş olduk.

Basura kesin çözüm için incir kürü nasıl yapılır sorusunu yanıtlamaya geçmeden evvel kuru incirin iyi geldiği hastalıklar ve faydaları arasında boğaz ağrısı, bronşit, öksürük ve kabızlığa bitkisel çözüm sunmasını da hatırlatmadan geçmeyelim.

İncirin sadece meyvesi değil incir yaprağı ve incir ağacı da içerdiği bitkisel şifa maddeleri nedeniyle bir çok hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse incir ağacının yaş dalları kırıldığında akan sütümsü beyaz sıvı, nasır ve siğillere sürüldüğünde nasıra ve siğillere bitkisel çözüm ve doğal tedavi etkisi oluşturmaktadır.

Kuru incirin basura faydası

Kuru incir süt, elma sirkesi veya sadece zeytinyağına batırılarak tüketildiğinde basura bitkisel çözüm olabilmekte ve basur memesini küçülterek ortadan kaldırabilmektedir.

incir hangi hastalıklara iyi gelir

Kansızlık ve kemik eğriliği, menopoz sonrası kemik erimesi gibi şikayetlerin ve hastalıkların yanında kolesterol düşürücü özelliği, vücuttan ve sindirim sisteminden toksin atıcı faydaları, kalp hastalıklarına iyi gelmesi, kas tutulmaları, kulunç ve fibromiyalji, mide ağrısı, bağırsaklarda gaz ve şişkinlik, bağırsak tıkanıklığı gibi şikayetlere de bitkisel çözüm olması da hatırlanmalıdır. Ayrıca ses kısıklığına iyi gelen incir, siğil ve nasır tedavisi için de kullanılabilmektedir.

Balgam söktürücü, öksürük kesici ve zehirlenmelere karşı bitkisel tedavi amacıyla mutlaka tüketilmesi gereken incir, bronşitin hızla iyileşmesi için de vücuda destek sağlayan bir takım bitkisel enzimler sağlamaktadır.

İrritabl bağırsak sendromu olanlar da incir kürü yapmalılar. Ses kısıklığını geçirmek için kullanılan incir, ceviz ile birlikte tüketildiği takdirde zihin açıcı ve zeka geliştirici yiyecek olarak ta çocukları daha zeki yapmak için kullanılabilir.

Ülkemizde yetişen incir, dünyadaki en kaliteli kuru incirdir. Tüm dünyada oldukça büyük ilgi gören aydın ve izmir inciri, yurt dışında ülkemizdeki fiyatların 3-4 katına satılmaktadır. Bu nedenle iyi bir ihracat kalemi olan bu meyveyi ucuza tüketebilme şansına sahip olduğumuzu hatırlayarak her fırsatta yemeye çalışmalı ve çocuklarımızı da bu değerli yemişi tüketmeye alıştırmalıyız.

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Ekinezya Çayının Faydaları

Ekinezya Çayının Bilinen 7 Faydası ve Riskleri

Ekinezya, eski çağlarda amerikan yerlileri tarafından değişik hastalıkların tedavisinde ve av, savaş, yabani hayvan saldırısı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir