Cumartesi , 22 Şubat 2025

Havuç Kaç Kalori? Havucun Faydaları ve Besin Değerleri

İçeriğinde B grubu, A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra; çinko, bakır ve potasyum gibi minerallerinin bulunduğu havuç miktar olarak orta boy 1 adet baz alındığında yaklaşık olarak 16 kcal kaloriye sahiptir.

Büyük boy 1 adet havuçta da yaklaşık olarak 41 kcal kalori bulunmaktadır. Bu kalorilerin yaklaşık olarak %86’sı karbonhidratlardan oluşmaktadır. Geri kalan %9′ u protein, %5′ i de yağdır.

Havucun Besin Değerleri

Aşağıdaki tabloda 1 adet orta ve büyük boy havucun ihtiva ettiği kalori ve besin değerleri verilmiştir.

Besin değeri 1 Adet Orta  (40 gr) 1 Adet Büyük  (100 gr) Besin Değeri 1 Adet Orta (40 gr) 1 Adet Büyük (100 gr)
Kalori 16 kcal Kalori 41 kcal Kalori Sodyum 27,6 mg 69 mg
Karbonhidrat 3,83 gr 9,58 gr Potasyum 128 mg 320 mg
Protein 0,37 gr 0,93 gr Kalsiyum 13,2 mg 33 mg
Yağ 0,1 gr 0,24 gr A vitamini 6682,4 IU 16706 IU
Lif 1.03 gr 2,58 gr C vitamini 2,36 mg 5,9 mg
Kolesterol 0 mg 0 mg Demir 0,12 0,3

 

Havucun Faydaları

  • Karoten bakımından zengin olan besinler prostat, kolon ve mide kanseri başta olmakla birlikte başka birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterdiğinden kanser riskini azaltıyor. Ayrıca yapılan araştırmalar karotenoidlerin başlangıç evresinde olan akciğer kanserine karşı da koruyucu olabileceğini söylüyor.
  • Havucun içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek patojen mikroorganizmalara karşı savunma sistemine destek olur.
  • Kolesterolu düşürür.
  • İçerdiği yüksek posa değeri sayesinde daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar bu sayede kilo vermenize yardımcı olabilir.
  • Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak hareketlerini hızlandırır, kabızlık ve şişkinlik gibi durumların son bulmasına yardımcı olur.
  • İçerdiği karotenoidlerden dolayı göz rahatsızlıklarına karşı koruyucdur. Gece körlüğü ve yaş ile gelen maküler dejenerasyon gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar.

Düşük kalorili olması sebebiyle diyetlerinizin gözdesi olabilecek bir yiyecek olan havucu sağlığınız içinde sofralarınızdan ve hayatınızdan eksik etmemeye özen göstermelisiniz.  Dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise havuç pişirildiğinde kan şekerini daha hızlı yükselttiğinden diyabet hastalarının havucu çiğ olarak tüketmesi gerekir.

Unutmayın ki hayattaki en büyük zenginliklerden biri sağlıklı bir beden ve ruhtur. Bunlara sahip olmanın en etkili yollarından biri de sağlıklı beslenmektir. Yediklerinize dikkat edin. Vücudunuzu sevin.

 

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Bademin Bilimsel Çalışmalarla Desteklenmiş 10 Faydası

Badem: Gülgillerden bir ağaç çeşidinin yemişi olarak bilenen badem, acı ve tatlı olmak üzere iki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir