Fruktoz Direnci – Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

Fruktoz sebze meyve ve balda doğal olarak bulunan bir şeker çeşididir. Bir insan bu besinlerde bulunan fruktozu sindiremez ise fruktoz direncine sahip olabilirler.

Bir kişinin fruktoza karşı direnci olduğunda, şişkinlik, karın ağrısı ve ishal yaşayabilir.

Kalıtsal fruktoz direnci adı verilen daha şiddetli bir fruktoz intoleransı olan kişiler, bebeklik döneminde semptomlar geliştirir. Tedavi olmazlarsa karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlar geliştirebilirler.

Fruktoz Direnci Çeşitleri

Fruktoz direncinin farklı çeşitleri vardır. Şimdi bu çeşitleri ve özelliklerini inceleyelim.

Fruktoz Kötü Emilimi (Malabsorpsiyon)

Batı dünyasının yaklaşık %40’ının muzdarip olduğu bir rahatsızlıktır. Diğer gıda duyarlılıklarında olduğu gibi, genetik, yaşam tarzı faktörleri, fruktoza maruz kalma ve genel sağlığın bir kombinasyonu bu duruma neden olabilir.

Fruktoz malabsorpsiyonu olan insanlar fruktozu düzgün bir şekilde ememez veya sindiremezler. Sonuç olarak, fruktoz kalın bağırsağa geçer ve gaz ve ağrılı sindirime neden olur.

Fruktoz malabsorpsiyonu olan bazı kişiler, fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller (FODMAP’ler) içeren bir grup gıdaya karşı duyarlılığa sahiptir.

FODMAP’ler, birçok doğal ve yapay tatlandırıcı tipini içerir.

Esansiyel fruktozüri

Esansiyel fruktozüri veya hepatik fruktokinaz eksikliği, bir kişinin farkında olmadan sahip olabileceği zararsız bir resesif bozukluktur.

Bir durum resesif olması, bir çocuğun geni her iki ebeveynden de alması durumunda sahip olacağı anlamına gelir. Geni bir ebeveynden alır, diğerinden almazlarsa taşıyıcı olurlar.

Esansiyel fruktozüri hastalarında fruktozu parçalayabilen hepatik fruktokinaz adı verilen bir karaciğer enzimi yoktur.

Esansiyel fruktozüri zararlı değildir ve bu duruma sahip insanlar genellikle asemptomatiktir ve tedaviye ihtiyaç duymazlar.

Kalıtsal fruktoz intoleransı

Kalıtsal fruktoz intoleransı, ciddi bir fruktoz intoleransı türüdür. Ancak, tedavi edilebilir ve yönetilebilir.

Bir kişi kahverengi şeker gibi fruktoz veya fruktoz öncülerini sindiremediğinde ortaya çıkar.

Kalıtsal fruktoz intoleransı olanlarda, fruktoz-1-fosfat aldolaz adı verilen ve fruktozu sindirmeye yardımcı olan bir enzimin yeterli aktivitesi yoktur.

Fruktoz daha sonra karaciğer ve böbreklerde birikerek karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ciddi ve potansiyel olarak ölümcül komplikasyonlara neden olur.

Belirtiler

Bir kişinin yaşadığı belirtiler, fruktoz intoleransının tipine bağlı olabilir.

Fruktoz malabsorpsiyonu

Fruktoz malabsorpsiyonu aşağıdakilere neden olabilir:

  • gaz
  • şişkinlik
  • ishal
  • mide bulantısı

Kalıtsal fruktoz intoleransı

Kalıtsal fruktoz intoleransı doğumda mevcuttur, bu da çoğu bebeğin katı yiyecekler yemeye başladığında semptomları olacağı anlamına gelir.

Tedavi veya yaşam tarzı değişiklikleri olmadan, yaşamı tehdit edici olabilir.

Belirtiler şunları içerir:

  • güçlü bir tatlı sevmemesi
  • büyüme gecikmeleri
  • kusma
  • sarılık
  • bozulmuş fiziksel gelişim
  • hiperventilasyon
  • karaciğer veya böbrek yetmezliği

Tedavi ve yönetim

Fruktoz intoleransı türü, doktorların bunu nasıl tedavi edeceğini veya yöneteceğini de belirleyecektir.

Fruktoz malabsorpsiyonu

Fruktoz malabsorpsiyonu olan insanlar bir gıda günlüğü tutmalı ve düşük bir fruktoz diyetini takip etmelidir.

Fruktoz alımını azaltmak genellikle semptomları yaklaşık 2-6 hafta içinde hafifletir.

Semptomlar iyileştikten sonra, bir kişi ne kadar fruktozun tolere edilebileceğini görmek için yavaş yavaş yiyecekleri yeniden ekleyebilir.

Tipik olarak, fruktoz malabsorpsiyonu olanlar, semptomlar yaşamadan günde 10-15 g fruktoz tüketebilirler.

Kalıtsal fruktoz intoleransı

Hiçbir tedavi kalıtsal fruktoz intoleransını tedavi edemez. Bunun yerine, bir kişi fruktoz tüketmekten kaçınmalıdır.

Fruktoz içermeyen bir diyet, bir kişinin tüm meyvelerden ve diğer birçok gıdadan kaçınmasını gerektirdiğinden, dengeli, sağlıklı bir diyet yemek ve beslenme eksikliklerinden kaçınmak için desteğe ihtiyaçları olabilir.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Fruktoz malabsorpsiyonu olan insanlar genellikle daha az fruktoz yiyerek ancak fruktozu diyetten tamamen çıkarmadan iyileşir.

Bununla birlikte, kalıtsal fruktoz intoleransı olan insanlar fruktozu diyetlerinden çıkarmalıdır. Bunu yapmak için, aşağıdaki yiyeceklerden kaçınmaları gerekecektir:

  • soda ve hazır ambalajlı unlu mamuller gibi birçok işlenmiş ürün içeren yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecek ve içecekler
  • birçok şeker ve sakızda bulunan sorbitol
  • meyve
  • meyve şekerli atıştırmalıklar

Teşhis

Bir kişi, bu şekeri içeren yiyecekleri yediklerinde semptomlar yaşarsa fruktoz malabsorpsiyonu olduğundan şüphelenebilir.

Bazı doktorlar, bir kişinin nefesindeki hidrojen seviyelerini tespit edebilen bir nefes testi yapabilir. Yüksek bir hidrojen seviyesi, bir kişinin fruktozu sindirmekte zorlandığını gösterebilir.

Bir doktor ayrıca malabsorbsiyonu teşhis etmek için eliminasyon diyetini kullanabilir. Eliminasyon diyetiyle, bir kişi fruktoz ve diğer potansiyel alerjenleri içeren tüm yiyeceklerden kaçınır ve ardından sonuçları izler.

Bir doktor, bebeğin kalıtsal fruktoz intoleransına sahip olup olmadığını belirlemek için iki teşhis testi yapabilir.

İlk test, fruktoz intoleransını gösteren aldolaz eksikliğini doğrulayabilen bir karaciğer biyopsisidir. İkincisi, bir doktorun intravenöz bir iğne ile fruktoz ilettiği ve daha sonra vücudun bu şekere verdiği yanıtı değerlendirdiği bir beslenme testidir.

Bu yöntemler tehlikeli olabilir, bu nedenle DNA testi daha güvenli bir seçenektir. Bu test, bir kişinin fruktoz intoleransına sahip olabileceğini ve geleneksel testlerden daha güvenli olduğunu önerebilir.

Risk faktörleri

Fruktoz malabsorpsiyonu gelişiminin nedenleri ve risk faktörleri bilinmemektedir, ancak küçük çocuklarda daha yaygın gibi görünmektedir.

2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 1 ila 5 yaş arasındaki çocukların fruktoza karşı 6 ila 10 yaş arasındaki çocuklardan daha yüksek bir direnci olduğu görülmüştür.

Kalıtsal fruktoz intoleransı için risk faktörü genetik içerir. Bir kişi, geni her iki ebeveynden de elde ederek kalıtsal fruktoz geliştirebilir.

Ne zaman doktora görünmeli

Bir ebeveyn veya bakıcı, bir aile hastalığı öyküsü varsa veya çocuğun sık sık hasta olması veya zayıf büyümesi durumunda çocuğun kalıtsal fruktoz intoleransı olduğundan şüphelenebilir.

Bu durum yaşamı tehdit edebileceğinden, bir uzmandan derhal bakım almak önemlidir. Bir kişi doktora herhangi bir aile genetik hastalık öyküsü hakkında bilgi vermelidir.

Fruktoz malabsorpsiyonu veya duyarlılığı olabileceğini düşünen insanlar genellikle semptomları evde tedavi edebilir. Diyetlerindeki fruktoz miktarını azaltmayı deneyebilir ve semptomlarını izleyebilirler.

Semptomlar düzelmezse, beslenme, alerji veya gıda intoleransı konusunda uzmanlaşmış bir doktor görmelidirler.

Özet

Birçok insanda fruktoz intoleransı vardır. Durumun daha hafif formları rahatsızlığa neden olabilir ve bir kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir, ancak yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir.

Bir kişi herhangi bir semptom yaşarsa veya fruktoza tahammül edemediğinden endişe ediyorsa, semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için tedavi aramalıdır.

Kalıtsal fruktoz intoleransı, tedavi edilmeden potansiyel olarak ölümcül olabilir.

Bir ebeveyn veya bakıcı, çocuğun fruktozu sindiremediğinden şüphelenirse, gecikmeden bir doktora görünmelidir.

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Bademin Bilimsel Çalışmalarla Desteklenmiş 10 Faydası

Badem: Gülgillerden bir ağaç çeşidinin yemişi olarak bilenen badem, acı ve tatlı olmak üzere iki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir