Ceviz, içerisinde barındırdığı sağlıklı yağlar lif ve vitaminler sayesinde vücudumuza sayısız fayda sağlar. Halk arasında beyne iyi geldiği söylenen cevizin faydalarını ve besin değerlerini anlattık.
Cevizin Besin Değerleri
Ceviz içerisinde; folik asit, E vitamini, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko mineralleri ve OMEGA 3 yağ asidi barındırır. Ayrıca yüksek kolesterol, kanser ve alzheimer gibi hastalıklara karşı da koruyucu bir besindir.
Bir adet cevizde 26 kcal, 2.61 g yağ, 0.55 g karbonhidrat, 0.61 g protein bulunur. Cevizin sağlamış olduğu kalori miktarının %83 gibi büyük bir bölümünü yağdan almaktadır.
Cevizin 100 gramında 654 kcal kalori bulunmakta olup bir avuç cevizde (ortalama 25 gram) 164 kalori bulunmaktadır.
100 Gramlık Cevizin Besin Değerleri
Aşağıda yazan değerler günlük 2000 kcal kalorilik bir diyet programı baz alınarak hesaplanmış olup sizin kalori ihtiyacınıza göre az veya çok olabilir.
- Kalori: 100 gramlık ceviz günlük kalori ihtiyacınızın %32.7’sini karşılar ve cevizde 654 kcal kalori bulunur.
- Karbonhidrat: 100 gram ceviz içerisinde 13.7 gram karbonhidrat bulunup günlük ihtiyacınızın %4.6’sını karşılar.
- Lifler: 100 gramlık cevizde 6.7 gram değerinde lif bulunur. Bu oran günlük lif ihtiyacınızın %26.8’ine tekabül eder.
- Protein: 100 gramlık cevizde günlük protein ihtiyacınızın %30.4’ü bulunur.100 gramlık cevizde 15.2 gram protein bulunur.
- Yağ: Ceviz yağ bakımından zengin bir besindir.100 gram cevizde 65.2 gram yağ bulunur ve günlük yağ ihtiyacınızın %100.3’ünü karşılar.
- Kolesterol: Cevizde kolesterol yoktur. Bu yüzden yüksek kolesterole iyi gelir.
- A Vitamini: 100 gram cevizde günlük ihtiyacınızın %0.4’ü kadar A vitamini bulunur. 20 IU (yaklaşık olarak 0.01 mg ila 0.07 mg arası) A vitamini vardır.
- C Vitamini: 100 gram cevizde 1.7 mg değerinde C vitamini bulunur. Bu oran günlük C vitamini ihtiyacınızın %2’sine tekabül eder.
- Potasyum: 100 gram cevizde 441 mg potasyum bulunur.100 gram ceviz tükettiğinizde günlük potasyum ihtiyacınızın %12.6’sını cevizden karşılamış olursunuz.
- Kalsiyum: 100 gram cevizde 98 mg kalsiyum bulunur. Kalsiyum ihtiyacınızın %9.8’i 100 gram cevizle karşılanabilir.
- Demir: 100 gram cevizde 2.9 mg demir bulunur, günlük ihtiyacınızın %16.2’si bu şekilde karşılanabilir.
Cevizin Faydaları
Günlük hayatta severek tükettiğimiz ceviz, sağlığımıza olan faydalarıyla beraber vitamin ve mineral deposu olarak bilinir. Kansere karşı önleyici etkileri olan ceviz bir çok hastalığa karşı da koruyucu özellikleriyle ön plana çıkmaktadır.
İşte sizin için derlediğimiz cevizin faydaları;
*Kalp Krizi Riskini Önler.
Yapılan bir araştırmaya göre 1 avuç ceviz yedikten 4 saat sonra kolesterol seviyelerinde, damarların esnekliğinde, kan akışına yardımcı iyi yönde olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Ceviz düzenli olarak tüketildiğinde kalp krizi riskini yüksek miktarda azaltıyor ve kalp krizi riskine karşı sizi koruyor.
Yapılan araştırmaların sonucu cevizin ve ceviz yağının bizleri kardiyovasküler hastalıklardan koruduğu yönünde çıkmıştır.
Ceviz OMEGA 3 açısından da zengin bir besin kaynağıdır yüksek OMEGA 3 alımı kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan cevizin kalp rahatsızlıkları riskini %30, inme riskini de %49 azalttığı gözlemlenmiş, Predimed çalışmasında kilit gıda olarak öne çıkmıştır.
*Spermdeki canlılığı, hareketliliği arttırır, morfolojisinde iyileşme sağlar.
*Kanserden Korur.
İçeriğindeki yüksek orandaki polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir.
*Beslenmenize eklenen ceviz kilo yapmaz.
Günde tüketilen 56 gramlık ceviz organ yağlanması yaşayan aşırı kilolu insanlarda endotelyal işlevi geliştirmiş beslenme düzenine eklendiğinde insanların kilo almasına neden olmamıştır.
*Kolesterole iyi gelir.
Günlük tüketilecek 42 gram ceviz kalp damar hastalıklarının temel etkenlerinden olan non-hdl kolesterolünü, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü, apolipoprotein-b’yi ve kan basıncını azalttığı gözlemlenmiştir.
*Diyabete iyi gelir.
Yüksek oranda ceviz tüketimi kadınlarda, tip 2 diyabet riskinde azalmayla ilişkilendirilmiştir.
*Alzheimer’ı önlemede etkilidir.
Araştırmalara göre cevizin ileri yaşlarda oluşabilecek alzheimer gibi rahatsızlıkların önlenmesinde, genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ifade edilmiştir.