Biberiye akdeniz bölgesine has güzel kokulu ve yeşil bir bitkidir. Yemeklere lezzet katmak, parfüm yapımında kullanılır. İnsan sağlığına sayısız faydası vardır.
Biberiye, kekik, fesleğen ve lavanta gibi diğer birçok bitkinin gibi nane, Lamiaceae ailesinin bir üyesidir.
Bitki sadece biberiye tavuk ve kuzu gibi mutfak yemeklerine lezzet kattığı için faydalı değildir, aynı zamanda iyi bir demir, kalsiyum ve B-6 vitamini kaynağıdır.
Temel olarak kurutulup öğütülerek yaprak halinde ya da toz haline getirilerek tüketilir. Kuru ya da tazesinden çay elde edilip tüketilebilir ya da biberiye yağı yapılarak faydalanılabilir. Biberiyeden elde edilmiş bir çok ürünü internet üzerinden bulmak da mümkündür.
Biberiye bitkisi tıbbi özelliklerinden dolayı antik zamanlardan beri değer gören bir bitkidir. Geleneksel olarak kas ağrısını hafifletmek, hafızayı güçlendirmek, bağışıklık ve dolaşım sistemini güçlendirmek için kullanıldı. Aynı zamana saç uzatmak için de kullanıldığı görülmüştür.
Biberiye Hakkında Gerçekler;
- Uzun ömürlü bir bitkidir (2 yıldan fazla yaşar.)
- Yaprakları yemek yapımında kullanılır.
- Temel faydaları; odaklanmayı, sindirimi kolaylaştırır, beyin yaşlanmasına iyi gelir.
- Aşırı dozda alınması kusmaya, komaya ve akciğer ödemine sebep olabilir.
Biberiye Bitkisinin Faydaları
Biberiye bitkisinin bir çok potansiyel faydası vardır.
Antioksidanlar
Biberiye kan dolaşımını artıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar ve anti-inflamatuvarlar bakımından zengin bir kaynaktır.
Laboratuvar araştırmaları biberiyenin serbest radikal olarak bilinen zararlı parçacıkları etkisiz hale getiren antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermiştir.
Sindirim sistemini iyileştirir
Biberiye Avrupa ülkelerinde hazımsızlığı tedavi etmek için kullanılmaktadır. Yalnız bu konuda belirtmek gerekir ki bu iddiayı destekleyecek somut bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
Hafıza ve odaklanmayı arttırır
Yapılan bir araştırmaya göre, biberiye bitkisinde bulunan aroma insanın odaklanmasınız, performansını, hızını, doğruluğunu ve bir noktaya kadar ruh halini iyileştiriyor.
Sinirsel Koruma
Bilim adamlarına göre biberiye bitkisinin beyne de iyi gelen tarafları var. Biberiyenin içeriğinde serbest radikallerin oluşturduğu zararlara karşı savaşan karnosik asit bulunuyor.
Fareler üzerinde yapılan deneyler, biberiye inme geçirmiş bireyler için de faydalı olabiliyor. Biberiye beyin hasarlarına karşı etkili ve bu hasarlardan iyileşmeyi hızlandırıyor (3).
Beyin Yaşlanmasını Önleme
Bazı araştırmalar biberiyenin beyin yaşlanması üzerinde olumlu katkıları olduğunu gösteriyor (4). Biberiyenin Alzheimer hastalığını tedavi edici özelliği ümit vadediyor ancak konu üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. (5)
Kanser
Onkoloji Raporlarında yayınlanan araştırmalar, “ham etanolik biberiye özütünün (RO)” insan lösemi ve meme karsinom hücrelerinin yayılmasını yavaşlattığını buldu.
Biyobilim, Biyoteknoloji ve Biyokimya’da yayınlanan bir başka çalışma, biberiyenin bir anti-enflamatuar ve anti-tümör ajanı olarak yararlı olabileceği sonucuna vardı.
Ayrıca, Journal of Food Science’da yayınlanan bir rapor, pişirme sırasında kıymaya biberiye özü eklenmesinin kansere neden olan ajanların oluşumunu azalttığını ortaya koydu.
Maküler dejenerasyona karşı koruma
Stuart A. Lipton, Ph.D. önderliğinde Sanford-Burnham Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen bir araştırma, biberiyenin önemli bir bileşeni olan karnosik asidin göz sağlığını önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koydu.
Bu, dış retinayı etkileyen hastalıklar için, yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi, ABD’de en yaygın göz hastalıkları için çözüm getirebilir.
Yan Etkileri
Biberiye, düşük dozlarda alındığında genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, çok yüksek dozlar nadir olmasına rağmen ciddi yan etkileri tetikleyebilir.
Yan etkiler şunları içerir:
- kusma
- spazmları
- koma
- akciğer ödemi (akciğerlerdeki sıvı)
Yüksek doz biberiye düşüklere neden olabilir; bu nedenle hamile kadınların ek biberiye almaları önerilmez.
İlaç Etkileşimleri
Biberiye, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ilaçların aktivitesini etkileyebilir:
- Antikoagülan ilaçlar: Bunlar arasında Warfarin, Aspirin ve Clopidogrel gibi kan inceltici ilaçlar bulunur.
- ACE inhibitörleri: Bunlar yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. Bunlar arasında lisinopril (Zestril), fosinopril (Monopril), kaptopril (Capoten) ve enalapril (Vasotec) bulunur.
- Diüretikler: Bunlar idrarın geçişini arttırır ve hidrokolorotiyazid ve furosemidi (Lasix) içerir.
- Lityum: Bu, manik depresyonun manik ataklarını tedavi etmek için kullanılır. Biberiye bir diüretik görevi görebilir ve lityumun vücutta toksik seviyelere ulaşmasına neden olabilir.