Badem: Gülgillerden bir ağaç çeşidinin yemişi olarak bilenen badem, acı ve tatlı olmak üzere iki farklı yapıyı bünyesinde barındırır.
Meyvesi çağla halindeyken yenilebilen badem, olgunlaştıktan sonrası ise sert bir kabukla kaplı olan çehreyi içerir. Olgunlaşan bademin ise etrafındaki sert kabuk kırılarak, sadece içi yenilebilmektedir.
İlkbaharda çağlası sevilerek yenilen ve sonbaharda olgunlaşan içi tüm yıl boyunca çeşitlişekillerde tüketilen badem meyvesini veren Badem ağacı, Gülgiller’dendir.
Anayurdu Iran ve Afganistan yaylaları olan badem ağacı, Eski Yunan ve Romalılar tarafından Akdeniz havzasına getirilmiş ve bölgeye çok iyi uyum sağlamıştır.
Şeftali ağacına benzeyen ama daha uzun ömürlü ve daha boylu olan badem ağacı, 50-100 yıl kadar yaşar ve 6-12 m’ye kadar boylanabilir. Ağacın ömrü, boyu, yaprak yoğunluğu ve yapraklarının iriliği, badem çeşitlerine göre değişir.
Yaygın ya da dik dalları; ince uzun, kenarları dişli, oval biçimli yeşil yaprakları vardır. İlkbahar başlarında açan çiçekleri, genelde beyaz, nadiren açık pembe renkli olur. Badem ağacı çiçekliyken önce beyaz, sonra açık pembe renkli görünür ve daha sonra yapraklanarak rengi yeşile döner.
Bu arada gelişen meyveleri çağla olarak yenir. Daha sonra ağustos-eylül aylarında bu meyveler taş-çekirdek biçimini alır. Sert kabuğunun içinde bir ucu sivri, diğer ucu yassı ve geniş bir tohum meydana gelir. Bu tohuma, iç badem ya da badem içi denilir.
Bademler, öncelikle tatlı badem ve acı badem türlerine ayrılırlar. Birçok çeşidi olan tatlı badem çok lezzetli ve değerli bir besindir.
Kurutularak çerez olarak yenildiği, şurubu yapıldığı gibi tatlıcılık, şekercilik ve çikolatacılıkta da kullanılır. Ayrıca badem içinden çıkarılan bademyağı da kozmetik ve parfüm endüstrilerinde kullanılmaktadır.
BESİN DEĞERLERİ
Badem yüksek yağlı bir besindir ancak bu yağlar genellikle doymamış yağlardandır. Doymamış yağlar iyi kolesterol (HDL) ve kötü kolesterol (LDL) arasındaki dengeyi muhafaza eder.
Badem lif ve proteinler bakımından da zengindir. E vitamini, selenyum, çinko, kalsiyum, magnezyum, B vitamini ve özellikle folat ve biyotin (B7 Vitamini) barındırır.
Taşçekirdek kabukları yeni çıkarılmış 100 gr. iç bademin içerdiği besin değerleri şunlardır:
- 612 kalori;
- 5,5 gr. karbonhidrat;
- 0 kolesterol;
- 55,8 gr. yağ (ama bunun %87′si doymamış yağlardır);
- 0,7 gr. lif;
- 144 mgr. fosfor:
- 240 mgr. kalsiyum:
- 1.3 mgr. demir:
- 780 mgr. potasyum:
- 77 mgr. magnezyum;
- 3,2 mgr. çinko;
- 0,01 mgr. B1 vitamini;
- 0,26 mgr. B2 vitamini;
- 1 mgr. B3 vitamini;
- 0,03 mgr. B6 vitamini;
- eser miktarda C vitamini
- 2,4 mgr. E vitamini.
Ne kadar badem yemeliyiz?
Peki günlük ne kadar badem yemek sağlığımız için faydalıdır? Yüksek yağ içeriğinden dolayı bademi günde beş öğün tüketmek gibi bir şansımız yok malesef. Ancak yapılan çalışmalara göre günde 20-50 gr badem yemek dengeli bir beslenme için idealdir.
#1 Zayıflamaya yardımcı olur
Doğal eğilimimiz içerdiği yüksek yağ miktarı yüzünden bademin zayıflamak için ideal bir besin olmadığı yönünde. Ancak, İngilterede yapılan bir çalışma bademi sağlıklı bir diyetin parçası olduğu yönünde.
Günde 55 gr badem yemek sadece kalp hastalıkları riskini azaltmakla kalmıyor aynı zamanda kilo alma riskini de azaltıyor.
2003 yılında yapılan bir araştırma da badem hakkında aynı sonuca varmış. Ara öğün olarak tüketildiğinde badem tokluk hissini artırıyor ve kilo alma riskini de azaltıyor.
#2 Kalp hastalıkları riskini azaltır
Badem kalbi korumaya yardımcı olacak doymamış yağ asitleri, magnezyum, E vitamini, bakır ve manganez gibi bir çok besin içerir. 2012 ve 2014 yıllarında yapılmış iki çalışma, bademin zellikle aşırı kilolu insanlarda olmak üzere kalp sağlığını geliştirdiğini gösterdi.
Başka çalışmalar da gösteriyor ki badem tüketimi kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Bu da kalp sağlığını olumlu etkileyen etmenlerden bir tanesi.
#3 Diyabete iyi gelir
Hindistanda yapılan bir çalışma bademi beslenme düzeninin bir parçası haline getirmenin hem glisemik risk hem de kardiyovasküler risklere olumlu katkı yaptığını gösterdi.
Çinde yapılan bir başka çalışma ise, bademin düzenli tüketilmesinin daha düşük açlık insülin ve açlık glikoz seviyesi sağladığını gösterdi. Sonuç olarak badem tüketmenin tip 2 diyabet açısından faydalı olduğu görüldü.
Yine de her ihtimale karşı beslenme şeklinize karar vermeden önce doktorunuza görünmekte fayda var.
#4 Beyne iyi gelir.
Badem beyne iyi gelen e vitamini, folat, doymamış yağ asitleri ve l-karnitin gibi besinler içerir. Bu besinlerin sinir sistemini koruma özellikleri vardır.
Henüz yeterli çalışma yapılmamış olsa da hayvanlar üzerinde yapılmış bir çalışma bademin hafızayı da güçlendirdiği ortaya çıkmıştır.
#5 Ömrü uzatır.
Hollandada yapılan yeni bir çalışmaya göre, günde bir avuç fındık, badem, ceviz gibi besinlerden yemenin diyabet ve sinir hastalıklarından kaynaklanan erken ölümü %23 azalttığı ortaya koymuştur.
#6 Bağırsaklara iyi gelir.
Badem tüketmek bağırsaklara da iyi geliyor. 29016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ölçülü miktarda tüketilen badem sadece dengeli bir beslenme sağlamaz aynı zamanda bağırsak mikrobiyomunu da düzenler. Bu durumun bademin içerdiği yüksek miktarda liften kaynaklandığı düşünülebilir.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıdaki değerlerin incelenmesi, iç bademin ne denli zengin bir besin olduğunu ortaya koyar. Bunun yanı sıra;
- Badem, bedenin kolesterol düzeyini indirgemeye yardımcı olur: Yağ bakımından zengin olan bademin içerdiği yağların büyük bölümü yukarıda belirtildiği gibi doymamış yağlardır. Bu nedenle badem özellikle kötü kolesterol düzeyinin düşürülmesinde etkili olur.
- Badem kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır: Doğal ve zengin bir E vitamini kaynağı olan badem içerdiği bu antioksidan maddeyle böyle çok önemli bir tıbbi etkiyi sağlar.
- Kan şekeri düzeyini ayarlar: Bedenin kansere yakalanma rizikosunu da azaltır.
- Bademi bolca yemenin afrodizyak etkiler sağladığı ileri sürülmektedir.
- İç bademden çıkarılan badem yağının da sağlığımıza yararlı birçok etkisi vardır: Müshildir, özellikle çocuklarda etkili olur. Yara iyileştiricidir; dıştan yaralara sürülerek uygulanır. Güneş yanıklarına iyi gelir; gene dıştan sürülerek uygulanır. Emzikli annelerde süt gelişini artırır; bunun için sulandırılarak içilir. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir; bağırsakların çalışmasını düzenler. Bu etkileri sağlamak üzere de sulandırılarak içilir.
AĞACININ ÜRETİLMESİ
Eskiden badem ağaçları, tohumundan elde edilen çöğürleriyle çoğaltılırdı. Son yıllarda bu yöntemin yerini bazı anaçların aşılanması yolu almıştır. Badem ağacı üretmek için şeftali ve erik anaçları kullanılır. Bu anaçların profesyonel üreticiler tarafından istenilen badem çeşidine aşılanmasıyla daha dayanıklı ve çeşitli toprak tiplerine daha kolayca uyum sağlayan badem ağacı fidanları elde edilmektedir.
AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Badem ağaçları, Kuzey Yarıküre’de 30′lu derecelerdeki enlem dairesindeki bölgelerde yetişmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve bol yağışlı Akdeniz iklimi, badem ağacı için idealdir. Bademin odunu soğuğa dayanıklıdır, -20 ila -30 derecelere kadar dayanabilir. Oysa çiçek tomurcukları soğuğa karşı pek duyarlıdır. Çiçek açma döneminde yaşanan don olayı büyük zararlara neden olur.
Yapraklarını döken badem ağaçlarının soğuklama gereksinimi oldukça kısadır. Kazık köklü olduklarından kurak iklime kolayca uyum gösterir ve yıllık yağışı 200-300 mm. olan yerlerde bile yetişir. Ama böyle yörelerdeki badem ağaçlarının ürün verimi düşük olur. Çiçek açma döneminde yağan şiddetli yağmurlar da ürüne zarar verir.
Toprak isteği: Çeşitli toprak tiplerine uyum gösterebilen badem ağaçlan, en iyi ürünü, orta derinlikte (1,5-2,5 m.), kumlu ve çakıllı topraklarda verir. Uyum gösteremediği tek toprak tipi, ağır topraklardır. Badem ağaçları, organik madde yönünden zengin topraklarda 8-10 m., zayıf topraklarda 6 m. aralıkla dikilir.
Toprak işleme: Badem ağaçlarının çevresindeki yabani otlar, arada bir toprağı kazılıp havalandırılırken iyice temizlenmelidir. Ancak, sonbahar ve kış mevsimlerinde badem ağaçlarının altı otlu kalır.
Sulama: Badem fidanları, bahçeye dikildikten sonraki aylarda birkaç kez bolca sulanarak fidanların tutması sağlanmaya çalışılır. Yazın yetişkin badem ağaçları arada bir sulanırsa ürün verimi 2-4 kat artırılabilir.
Gübreleme: Dikilen badem fidanlarının tutmasının sağlanması için sulamayla birlikte gübrelenmesi de şarttır. Gelişip de ürün vermeye başlayınca, badem ağaçları topraktan büyük ölçüde azot ve diğer besinleri kaldırdığından başta azot olmak üzere diğer fenni gübreler de her yıl ağaçlara 2-3 defada verilir.
Budama: Badem ağaçlarına, bu ağacı iyi tanıyan kişiler tarafından şekil verme ve ürün budamaları uygulanır. Ürün veren ağaçlarda her yıl hafif de olsa bir budama yapılmalı, kurumuş, hastalıklı ve kırık dallar kesilip çıkarılmalıdır.
Hasat (Derim): Badem ağaçları, ağustosun ikinci yarısı ile eylülün ilk yarısı arasında, meyveler iyice olgunlaştığında ve dış kabuk kavlanınca hasat edilmeye başlanır. Ağaçların dalları sallanıp dökülen bademler yerden toplanarak derim yapılır.
Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Badem ağaçlarına dadanan hastalık ve zararlılarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.
Badem yemenin faydaları;
– Yorgunluğu gidermeyi başaran badem zihni ve bedeni güçlü kılar.
– Badem, bir omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostudur.
– Kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler.
– Tansiyonu düşürür, şeker hastalarında riski azaltır.
– Hamilelerin zayıf düşmeyerek bu yemişi sütle tüketmesi taktirinde midenin kuvvetlenmesini sağlar.
– Gebelik için çinko minerali içerir.
– Kabızlığın önüne geçmeyi başaran badem; böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir.
– İçindeki kalsiyum kolesterol düzeyini düşürür ve kemik erimesini önler.
– Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletmeyi başararır.
– Boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.
– Egzama ağırlarıyla kaşıntılara iyi gelir.
– Yumurtayla karıştırılıp basur memelerine sürülecek olursa, ağrı ve yanmaları giderir.