Avokadonun Faydaları – Daha Fazla Tüketmeniz İçin 6 Neden

Avokadonun faydaları henüz ülkemizde yeterince bilinmiyor çünkü bu meyve kendini yeterince tanıtabilmiş değil. Yurtdışında tostta, salatada veya suşide  bile kullanılan avokado bağırsaklardan başlayarak vücudumuza bir çok fayda sağlıyor.

Nispeten yüksek miktarda yağ ve kalori içermesine rağmen, bir avokadonun tam da bu nedenle sağlık açısından birçok faydası vardır.

Son araştırmalar, avokadonun bağırsak sağlığı için iyi olduğunu gösteriyor, ancak onu bu kadar sağlıklı kılan tek şey bu değil.

Avokadonun Besin Değerleri

Avokado çok miktarda kalori içerir. Bu yüzden tavsiye edilen porsiyon boyutu tahmin edebileceğinizden çok daha küçüktür; orta boy bir avokadonun üçte biri (yaklaşık 50 gr).

Avokado yağ bakımından da oldukça zengindir. Ancak bu yağlar, temkinli tükettiğiniz zaman kolesterolünüzün düşmesine yarayacak sağlıklı yağlardır.

Avokado yaklaşık 20 vitamin ve mineral barındırır.  100 gram avokadoda bulunan bazı besinler şunlardır:

  • 485 miligram potasyum
  • 81 mikrogram folat
  • 0.257 miligram B6 vitamini
  • 10 miligram C vitamini
  • 2,07 miligram E vitamini

Avokado içeriğinde çok az miktarda şeker bulunur. Diğer taraftan insanın uzun süre tok kalmasını sağlayan lif bakımından da oldukça zengindir. Yapılan bir araştırmada öğle yemeğinde yarım avokado tüketen birinin tüketmeyenlere göre takip eden 3 saat içinde yemek yeme isteği çok daha az olduğu görülmüştür.

1. Bağırsaklarınız için faydalıdır

Journal of Nutrition’da yayınlanan son araştırmalar, her gün bir avokado yiyen insanların, bu kadar yağlı bir meyveyi hiç tüketmeyenlere göre daha iyi bağırsak sağlığına sahip olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı bağırsak bakterileri, lifleri parçalamak ve sağlıksız asit miktarını azaltmak için avokado tarafından uyarılır. Sonuç olarak, daha iyi bir sindirime ve dolayısıyla daha az bağırsak şikayetine sahiptirler . Her gün avokado yemek ayrıca bağırsaklarınızda daha az sağlıksız yağ emmenizi sağlar. Yani, iki bağırsak sağlığı faydası var, ancak avokadonun sunduğu tek şey bu değil.

2. Avokado muzdan daha fazla potasyum içerir

Muzlar gerçek potasyum bombaları olarak bilinir, ancak avokado bu maddeden daha fazlasını içerir. Potasyum nispeten bilinmeyen bir maddedir, ancak vücudunuz için çok önemlidir. Diğer şeylerin yanı sıra, sinirlerinizin ve kaslarınızın çalışmasında rol oynar ve sağlıklı bir kardiyovasküler sisteme katkıda bulunur. Bir potasyum eksikliği tatsız semptomlara neden olabilir o zaman zaman bir avokado ile yetişmek için akıllıca olacaktır böylece.

3. Sağlıklı yağlarla dolu

Bir avokadodaki tüm kalorilerin yüzde 77’si, içerdiği sağlıklı yağlardan gelir. Muhtemelen bir avokadonun bu yağlarla dolu olduğunu biliyordunuz, ancak sağlığa faydaları nelerdir?

Avokadodaki yağ esas olarak doymamış bir yağ olan oleik asittir. Bu tür yağ ‘kötü’ LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Yüksek kolesterol damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarının başlıca nedenlerinden bir tanesidir. Bu nedenle avokado, içerdiği faydalı yağlarla kolesterol dengesine ve kalp sağlığına katkıda bulunabilir. Zeytinyağı, yağlı balıklar ve kuruyemişler de bu tür oleik asit içerir.

4. Kilo vermeye yardımcı olabilir

Bir avokado yağ ve kalori bakımından yüksektir, bu nedenle kilo vermek istediğinizde aklınıza gelen ilk şey olmayabilir. Yine de araştırmalara göre kilo vermeye gerçekten katkıda bulunabilir . Örneğin, yemekle birlikte avokado yiyen insanlar, yemekten sonraki beş saat içinde yemekten yüzde 23 daha fazla tokluk ve yüzde 28 daha az iştah alırlar. Bu uzun vadede işe yararsa, daha az kalori yemeyi kolaylaştırır.

5. Tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir

Cezayir’deki Guelma Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2019’da yalnızca avokadoda bulunan bir maddenin pankreastaki İnsülin direnci ve tip 2 diyabetin gelişmesinde önemli rol oynayan hücresel süreçleri engelleyebileceğini keşfetti. Bu vücudun aşırı insülin üretmesini engelleyen Avocatin B maddesiyle ilgilidir.

6. Bol lif

Avokado içerisinde bol miktarda lif barındırır. Lifler sindirilemeyen karbonhidratlardır, bu özellikleriyle sindirim süreçlerini yavaşlatır ve düzenlerler. Yumurta, peynir gibi iyi bilinen pek çok ezme az lif içerir. Ekmeğin üzerindeki avokado bu nedenle iyi bir seçenektir. Bir avokadoyu ekmek ve yumurta ile birleştirerek karbonhidrat, lif ve protein içeren güzel bir yemek elde edersiniz. Ve bu liflerin sağlığa her türlü faydası vardır: Daha uzun süre tok hissetmenize, kan şekerinizi dengelemeye ve iyi bir sindirim sağlamanıza yardımcı olurlar.

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Ekinezya Çayının Faydaları

Ekinezya Çayının Bilinen 7 Faydası ve Riskleri

Ekinezya, eski çağlarda amerikan yerlileri tarafından değişik hastalıkların tedavisinde ve av, savaş, yabani hayvan saldırısı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir