Monosodyum Glutamat (MSG), Namı diğer “Çin Tuzu” Nedir?

Kamuoyunda çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamat (MSG) nerdeyse her hazır yiyecekte bulunan bir çeşit tatlandırıcıdır.

Son zamanlarda özellikle televizyon programlarında bu maddenin zararları üzerine yoğun tatışmalar yaşanıyor. Bunda millet meclisinde yasaklanması yönünde verilen önergenin rolü büyük tabii.

Peki nedir bu çin tuzu? Gerçekten söylenildiği kadar zararlı mı? Hangi besinlerde çok kullanılıyor?

Monosodyum Glutamat nedir?

Kısaca MSG diye adlandırılan monosodyum glutamat e-621 koduyla bilinen ve yiyeceklere tat vermek amacıyla kullanılan bir tatlandırıcıdır.

MSG doğada bol miktarda bulunan glutamat amino asidinden ya da glutamik asitten elde edilir. Glutamik asit, esansiyel olmayan bir amino asittir yani vücudumuz bu asiti üretebilir. Vücudunuzda çeşitli işlevlere hizmet eder ve neredeyse tüm yiyeceklerde bulunur.

Monosodyum glutamatın yiyeceklere verdiği tada japonca lezzet anlamına gelen umami de denir. Bu lezzet dört tat duyusunun yanında(tatlı, acı, ekşi, tuzlu) 5. tat olarak bilinir. Bu dört temel tadın hangisine eklenirse onun lezzetini arttırır.

Kimyasal olarak, MSG sofra tuzu veya şekere benzeyen beyaz kristal bir tozdur. Sodyum ve glutamik asidi birleştirir ve sodyum tuzu olarak bilinir.

MSG’deki glutamik asit, nişastaların fermente edilmesiyle yapılır, ancak MSG’deki glutamik asit ile doğal gıdalar arasında kimyasal bir fark yoktur.

Bununla birlikte, MSG’deki glutamik asidin emilmesi daha kolay olabilir, çünkü vücudunuzun parçalanması gereken büyük protein moleküllerine bağlanmaz.

Bu katkı maddesi Asya yemeklerinde popülerdir ve Batı’daki çeşitli işlenmiş gıdalarda kullanılır.

MSG, vücudunuzda ve çoğu gıdada bulunan bir amino asit olan glutamik asidin sodyum tuzudur. Lezzeti arttırdığı için popüler bir gıda katkı maddesidir.

MSG tartışması – Çin Tuzu Zararlı mı?

İnternetteki bir çok güvenilir (!) kaynakta bu maddenin zararlarının henüz kanıtlanamadığı dolayısıyla ılımlı miktarlarda tüketilebileceği gibi bilgiler yazmakta.

Benim bulduğum derleme bir makalede ise bu çin tuzunun bilinen tüm zararları sıralanmış. Göze çarpan zararları içerisinde:

  • Obezite
  • Metabolik Rahatsızlıklar
  • Çin Restoranı Sendromu
  • Üreme Organlarında Bozukluklar

Çin Restorant Sendromu Nedir?

Çin Restorantı Sendromu yaklaşık dört asırdır literatürde olan bir terimdir. Yüksek miktarda MSG içeren bir besin tüketildiğinde ortaya çıkan boyun arkasında yanma hissi, her iki kolda ve üst göğüs bölümünde ortaya çıkan kabarmalar, zayıflık, bitkinlik ve çarpıntı gibi belirtilerin tümüne verilen isimdir.

Bu terim ismini çin restoranlarında bolca tüketilen MSG’ye borçludur. Monosodyum glutamat sadece ülkemizde değil başka ülkelerde de “çin tuzu” olarak bilinir.

Sonuç

Çoğu internet sitesinde, bu maddenin zararları üzerine yeterli çalışma yapılmadığı, ya da zararlarının kesin olmadığı yönünde bilgiler görebilirsiniz. Üzücü olan bu bilgilerin güvenilir büyük sitelerde olmasıdır. Google arama motorunda en üstlerde çıkan sitelerde.

Bu maddenin zararları üzerine yapılan çalışmalar az olsa da sonuçlar açık ve nettir. Monosodyum Glutamat yani Çin Tuzu ,Obezite , Metabolik Rahatsızlıklar, Çin Restoranı Sendromu ve Üreme Organlarında Bozukluklarına sebep olan zararlı bir maddedir.

Olabildiğince kaçınmanız tavsiye olunur.

Hakkında Admin

Diyetevi.Com.Tr kurucu ve yöneticisi.

İlginizi Çekebilir!

Ekinezya Çayı Nasıl Hazırlanır Demlenir-Ekinezya Çayının Faydaları

Ekinezya çayı son zamanlarda ülkemizdeki poşet çay üreticileri (doğadan, doğuş, lipton ça vb) tarafından piyasaya …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir