Karanfil çok sayıda şifalı özellikleri olan bir çiçektir. Karanfil bitkisi tomurcuklu ve 4 mevsim yaprağını dökmeyen bir çiçek olarak bilinir. Karanfil tomurcuğu eski Hint ve Çin medeniyetlerinde yoğun bir biçimde kullanılan bir bitkisel şifa ürünü olup Hindistandan yedinci – sekizinci yüzyıllarda Anadolu ve Avrupa dahil dünyanın diğer bölgelerine, yayılmıştır.
Karanfilden elde edilen karanfil yağı; kalsiyum , hidroklorik asit, demir, fosfor, sodyum, potasyum, A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Karanfil yağı, kozmetik sanayinde ve parfüm yapımında kullanıldığı gibi bitkisel tedavi amacıyla da oldukça yaygın bir kullanım potansiyeline sahiptir.
KARANFİL YAĞI NEYE İYİ GELİR:
Diş Bakımı: karanfil yağının belki deen önemli kullanım alanlarından bir tanesi de diş bakımıdır. Yağın mikrop öldürücü özellikleri nedeniyle diş ağrısı, boğaz şişliği, diş eti iltihabı, ağız ülseri gibi şikayetlere bitkisel çözüm amacıyla kullanılmaktadır. Karanfilin diş ve ağız bakımında kullanılmasının nedeni ise dişçilikte yoğun olarak ihtiyaç duyulan öjenol bileşiğini içermesidir. Boğazın yumuşatılmasında seyreltilmiş karanfil yağı yardımı gargara yapmak çok fayda sağlamaktadır. Diğer yandan ağız kokusu için karanfil yağı ilk akla gelen çözümlerden bir tanesidir.
Çinde ve Hindistanda eski çağlarda diş çürüklerini tedavi için karanfil yağı kullanılmıştır. Dişte oluşan oyukların üzerine bir pamuk parçasına emdirilmiş karanfil yapı konulduğunda diş çürümesini durduran etki oluşturmaktadır. Bu nedenle günümüzde bir çok diş macununda karanfil özü kullanılmaktadır. Karanfil yağı ile karıştırılan çinko oksit diş hekimleri tarafından diş dolgusuna alternatif olarak geçici çözüm şeklinde kullanılmaktadır. Bu sayede dolgu yapılmasına olanak olmayan hallerde geçici olarak diş çürümesi durdurulabilmektedir.
Enfeksiyonlara Bitkisel Çözüm
Antiseptik özellikleri nedeniyle, karanfil yağı yara , kesik, uyuz, mantar, mantar enfeksiyonları, isilik, uyuz, vs böcek sokması yaralarının doğal ve bitkisel tedavisi için kullanılabilir. Karanfil yağı doğal haliyle oldukça kuvvetli bir antiseptik etki yaptığı için su ile seyreltilmiş biçimde kullanılmalıdır. Hassas cilt yapısına sahip kişiler kesinlikle karanfil yağı kullanırken dikkatli olsunlar.
Karanfil yağının cilde faydaları-Sivilceye Doğal Çözüm:
Sivilce sorunu olan kişilerde sivilce kızarıklıklarını ve sivilcelerin oluşturduğu şişlikleri geçirmek için de karanfil yağı kullanılmaktadır. Diğer taraftan karanfil yağı ciltte oluşan lekeler ve kırışıklıklar için de doğal tedavi amacıyla fayda sağlayan bir bitkisel yağdır.
Strese, Uykusuzluğa, Depresyona ve Unutkanlığa Bitkisel Çözüm – Karanfil Yağı:
Karanfil yağı hem doğal bir afrodizyak hem de mükemmel bir stres giderici etkisi olan bir bitkisel uçucu yağdır. Zihin açıcı ve dikkat toplamayı kolaylaştırıcı özelliği ile zihinsel yorgunluğu giderir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla uygun miktarlarda tüketilen karanfil yağı zihini açar, berraklaştırır ve unutkanlık, hafıza kaybı, aneksiyete, depresyona sorunu çekenlere yardımcı olur. Diğer yandan uykusuzluk veya uyku bozuklukları çeken kişilerin daha rahat uyku çekebilmeleri amacıyla karanfil yağı tüketmeleri önerilir.
Baş ağrısına ne iyi gelir – Karanfil Yağı:
Bu sorunun cevabı elbette karanfil yağı olacaktır. Karanfil yağı tuz ile karıştırılır ve alnına şakak bölgesine uygulandığında, soğutucu-serinletici etki sağlar ve baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca hazımsızlığa, arpacık şikayetine, kulak ağrısına, mide bulantısına, öksürüğe, balgama, bronşit , astım, sinüzit gibi solunum yolları hastalıklarına, soğuk algınlığı şikayetlerine iyi gelmektedir. Diğer yandan karanfil yoğu oldukça etkili bir detoks bitkisel ürünüdür. Metabolizma hızını artıran karanfil, çay olarak ta tüketildiğinde zayıflatan çaylar kadar etkili olabilmektedir. Uzak doğu ülkelerinde karanfil yağı, erken boşalma bitkisel tedavisi amacıyla da kullanılmaktadır.
Karanfil yağının saça faydaları:
Saç besleyici ve saçtaki kırılmaları önleyici etkisi nedeniyle saç bakımında karanfil yağından çokça faydalanılır.
Karanfil yağının diğer faydaları şunlardır:
Kozmetikte: Karanfil yağı kozmetik kremler ve losyonlar içerisinde sıklıkla bulunan bir bitki yağıdır. Ayrıca aromaterapi, masaj tedavisi gibi alanlarda da karanfil yağından yararlanılır. Stres nedeniyle oluşan tutulmalar ile kas gerilmelerine ve romatizmal ağrılara iyi gelmektedir.
Karanfil Yağı ve Sigara: Sigara yapımında karanfil Kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni bir eğilimdir. Geleneksel olarak, karanfil Endonezya’da sarma sigaraların içinde ilave edilmektedir. Sigara içenler karanfilli sigaranın diğer sigaralara nazaran daha az zararlı olduğuna inanırlar. Bunun bilimsel bir kanıtı yoktur.
Karanfil Yağının Yemeklerde Kullanımı: Karanfil yağı yemeklere lezzet ve çeşni kattığı için hint mutfağında tercih edilen bir baharat olarak kabul görür.
Sabun Yapımında: Karakteristik aromatik özellikleri ve sakinleştirici etkisi, antiseptik özellikleri nedeniyle, karanfil yağı sabun imalatında eklenir.
Parfüm Üretiminde: Karanfil yağı aynı zamanda parfüm yapımında da kullanılır.
KARANFİL YAĞI NASIL KULLANILIR
Karanfil yağı dahilen kullanırken dikkatli olunmalıdır. Karanfil yağı etkisi oldukça kuvvetlidir ve dolayısıyla uygulamadan önce seyreltilmelidir.
Karanfil yağı ile birlikte diğer uçucu bitkisel yağlar da kullanılabilmekte ve yapılan karışımlar ile sayamadığımız bir çok değişik hastalık ve rahatsızlık tedavi edilebilmektedir. Karanfil yağı aşağıdaki uçucu yağlarla birlikte karıştırılabilir: fesleğen yağı, biberiye esansiyel yağı, gül yağı, tarçın yağı, greyfurtyağı, limonyağı, hindistan cevizi yağı, nane yağı, portakal yağı, lavanta yağı, ıtır çiçeği yağı…
KARANFİL YAĞI FİYATI
Karanfil yağı değerli bir esansiyel yağdır. Genellikle 20 ml cam şişelerde satılan karanfil yağının 20 ml fiyatı ortalama olarak 7-13 tl arası değişmektedir.