Bazı yiyecekler metabolizma hızınızı yükseltebilir. Metabolizma hızınız ne kadar yüksekse o kadar kalori harcarsınız. Sonuç olarak kilonuzu daha rahat muhafaza edersiniz ve fit kalırsınız. İşte metabolizmanızı hızlandırarak yağ yakmanıza yardım edecek 12 yiyecek.
#1 Protein Zengini Yiyecekler
Et balık, yumurta, süt ürünleri, bakliyat gibi protein bakımından zengin yiyecekler metabolizma hızınızı bir kaç saatliğine arttırabilir.
Protein içerikli yiyecekler sindirim için çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bunun sonucunda da metabolizma hızlanır.
Buna yiyeceğin termik etkisi adı verilir. Termik etkisi bir yiyeceğin sindirilmesi, emilmesi ve besinlerin işlenmesi sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu kalori miktarıdır.
Yapılan bir araştırmaya göre protein zengini yiyecekler termik etkisini en fazla arttıran yiyeceklerdir. Metabolizma hızını %15-30 oranında artırır. Bu oran karbonhidratlar için %5-10 yağlar için %0-3 arasındadır. (1)
Protein ağırlıklı diyetler zayıflama sırasında oluşan metabolizma hızının düşmesini de azaltır.
Daha da önemisi, protein içerikli yiyecekler sizi tok tutarak acıkma hissinizin azalması ve daha az yemenizi sağlar.
#2 Demir, Çinko ve Selenyum Zengini Yiyecekler
Demir, çinko ve selenyum vücudun çalışmasında farklı ama eşit derecede önemli rollere sahiptirler. Üçünün ortak özelliği ise tiroid bezinin doğru çalışması için hayati öneme sahip olmalarıdır. Tiroid bezi ise metabolizmayı düzenlemekle görevlidir.
Araştırmalar gösteriyor ki demir, çinko ve selenyum bakımından fakir beslenmek tiroid bezinin yeterli hormonu salgılayamaması ile sonuçlanıyor ve bu durum da metabolizma hızını düşürüyor. (2)
Tiroid bezinin doğru çalışması ve hızlı metabolizma için, et, baklagiller, deniz ürünleri, fındık, ceviz ve çekirdek gibi ürünleri beslenmenize dahil edin.
#3 Acı Biber
Acı biberde bulunan kapsaisin isimli bir madde yaktığınız kalori ve yağ miktarını arttırarak metabolizmanızı hızlandırabilir.
Aslında, 20 araştırmanın incelendiği bir çalışmaya göre kapsaisin maddesi her gün fazladan 50 kalori harcamanızı sağlayabilir (3). Bu etki günde yaklaşık 130-150 mg kapsaisin tüketilerek elde edildi. Ancak benzer etkiyi günde 9-10 mg tüketerek de elde edebilirsiniz.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre her yemekten önce alınan 2 mg’lık kapsaisin tüketilen kalori miktarını da azaltıyor, özellikle karbonhidrattan alınanları. (4)
Yine de her araştırma kapsaisin maddesinin kilo verme ve metabolizma konusunda aynı fikirde değil. (5,6)
#4 Kahve
Araştırmalar kahvenin içerisinde bol miktarda bulunan kafein maddesinin metabolizmayı %11 hızlandırdığını göstermiş (7,8).
Her gün tüketeceğiniz 3 fincan kahve fazladan 100 kalori yakmanıza da yardımcı oluyor (9).
Dahası kafein vücudunuzun enerji için yağ yakmasını sağlayabilir ve çalışma performansınızı da olumlu etkiler.
Ancak kahvenin etkisi yaş vücut ağırlığı gibi çeşitli etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Siz yine de bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı kalır atasözünü unutmayın ve her gün bir miktar kahve içmeyi unutmayın.
#5 Çay
Bir araştırmaya göre çay içerisindeki kafein ve katehin birlikte metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor. Özellikle de oolong çayı ve yeşil çay metabolizma hızını %4 ila %10 arasında hızlandırabiliyor. Bu her gün fazladan 100 kalori yakmak demek (10,11,12)
Ek olarak oolong ve yeşilçay vücudunuzun enerji üretmek için yağ yakmasını sağlayarak yağ yakma kapasitenizi %17’ye kadar yükseltebilir (13).
Yine kahve örneğinde olduğu gibi şunu belirtmekte fada var; etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
#6 Baklagiller
Baklagillerden mercimek, bezelye, nohut, fasulye ve yer fıstığı diğer bitkilerle kıyaslandığında protein açısından oldukça zengindir.
Araştırmalar, protein ağırlıklı yiyecekleri sindirmek için düşük proteinli yiyeceklerle kıyaslandığında daha fazla kalori harcandığını göstermektedir (14).
Baklagiller ayrıca bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyen dirençli nişasta ve çözünür lif gibi diyet lifler de içerir. Buna karşılık, bu dost bakteriler vücudunuzun depolanmış yağları enerji olarak kullanmasına ve normal kan şekeri seviyelerini korumasına yardımcı olan kısa zincirli yağ asitleri üretir.
Bir çalışmada, sekiz hafta boyunca bakliyat bakımından zengin bir diyet uygulayan insanlar metabolizmalarında yararlı değişiklikler yaşadılar ve kontrol grubundan 1,5 kat daha fazla kilo kaybettiler (15).
Baklagiller ayrıca, vücudunuzun enerji için yakabileceği yağ ve karbonhidrat miktarını artırabilecek bir amino asit olan arginin bakımından da yüksektir.
Son olarak, bezelye, fasülye ve mercimek sindirim sırasında yakılan kalori miktarını arttırmaya yardımcı olabilecek önemli miktarda amino asit olan glutamin de içerir.