Yoğurt sever misin? Yoksa yoğurt diyeti ile kilo vermek mi istiyorsunuz? O zaman doğru yere geldiniz!
Yoğurt günümüzde sağlıklı bir besin olarak görülüyor.
Yoğurt ürünleri, bağırsak mikrobiyomunu güçlendiren çok sayıda protein, kalsiyum, vitamin ve canlı kültür (probiyotikler) içerebilir.
Maalesef birçok yoğurda şeker eklenir. Bu nedenle doğru yoğurt türlerini seçmeniz önemlidir.
Yoğurt diyeti mi takip etmek istiyorsunuz? O halde bu makaledeki bilgileri kaçırmamalısınız. Ayrıca sorumlu bir şekilde kilo vermek için haftalık ücretsiz yoğurt diyeti menüsü alacaksınız.
Yoğurt diyeti nedir?
Yoğurt diyeti, sadece yoğurt yemenizi önerir. Diyet biraz farklı.
Yoğurt diyeti aslen yoğurt diyeti hakkında bir kitap yazan bir beslenme uzmanı olan Ana Lugue tarafından oluşturuldu .
Bu kitapta, yoğurt yemenin kilo vermenin sırrı olduğunu ve sağlığınız için son derece iyi olduğunu açıklıyor. Ana Lugue ayrıca kitabında sağlıklı bir mikrobiyomun iyi bağırsak bakterilerini dengede tutmak için neden önemli olduğunu açıklıyor.
Çoğu insan antibiyotiklerin aşırı kullanımının yarardan çok zarar verebileceğinin farkında değil. Ana Lugue’ye göre, birçok insanın bağırsaklarında yeterince iyi bakteri bulunmadığı için kronik rahatsızlıkları vardır.
Yoğurt diyeti nasıl çalışır?
Basitçe ifade etmek gerekirse yoğurt, süt şekerlerinin belirli mikroplar, yani laktik asit bakterileri tarafından fermantasyonudur.
Bu bakteriler şeker laktozunu laktik aside (dolayısıyla laktik asit bakterisi adı) parçalar. Bu, zararlı organizmaların yaşayamayacağı asidik bir atmosfer yaratır.
Bu işlem sırasında, sütteki hem proteinler hem de yağlar kısmen bakteriler tarafından önceden parçalanır, bu da elde edilen yoğurdun daha sindirilebilir olmasını ve vücudun emilmesini kolaylaştırır.
Yoğurt yapımında kullanılan faydalı bakteriler Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus’dur, ancak L. acidophilus, Bifidobacterium infantis ve Bifidobacterium longum gibi diğer türler de bazen ek sağlık yararları için eklenir. Tüm bu bakteriler, sağlıklı bir insanın bağırsaklarında doğal olarak çok sayıda bulunur.
Sağlıksız yağların ve işlenmiş karbonhidratların obezite ve kronik hastalığa neden olan tek faktör olmadığına dair artan bilimsel kanıtlar var. Yeni kanıtlar, sağlığınız ve vücut ağırlığınız üzerinde etkisi olan başka bir potansiyel faktör olduğunu kuvvetle göstermektedir: dengeli bir bağırsak florasının olmaması (kaynak).
Sağlıklı bağırsak, besinleri yok eden kötü bakterilerle savaşmaya hazır iyi bakteriler açısından zengindir.
İşte yoğurt burada devreye giriyor. Sağlıklı bakteri popülasyonları, doğal olarak yoğurtta bulunan aynı türlerin çoğundan oluşur. İyi bir bağırsak florası için bu tür mikro teknelere (probiyotiklere) ihtiyacımız olduğu açık olabilir.
Günde en az iki kez yoğurt yemenin yanı sıra sadece zeytinyağı ile pişirilmesi ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıda ürünlerinden uzak durulması da önerilir.
Şimdi bir yoğurt diyetinin kilo vermede etkili olup olmadığını görelim!
Yoğurt diyeti kilo vermede etkili midir?
Doğrudan konuya değinmek gerekirse, yoğurdun kilo vermeye ve sağlıklı kilo yönetimine katkıda bulunabilecek birçok potansiyel sağlık yararı vardır.
Öncelikle yoğurt protein açısından zengindir. Başarılı kilo vermede proteinlerin önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Günlük yeterli protein tüketmek metabolizmanın artmasına ve açlık hissinin azalmasına yardımcı olur (kaynak).
Yoğurdun bir diğer avantajı da besin açısından zengin olması ve nispeten az kalori içermesidir. Yoğurt, özellikle Yunan çeşidi, çok fazla protein içerdiğinden ve doyurucu olduğundan kilo vermeye yardımcı olabilir.
2014 yılında yapılan bir çalışmada, yoğurt yiyen katılımcılar, aynı miktarda kalori ile düşük proteinli bir öğün yiyen gruba (kaynak) göre akşam yemeğinde daha az açlık çekmişler ve ortalama 100 kalori daha az yemişler .
Yoğurt Diyetinin Avantaj ve Dezavantajları
Tamam, hadi yoğurdun temel faydalarına bir göz atalım. Yoğurt diyetini sağlıklı yapan nedir?
Fayda 1: Yüksek tansiyon riskini azaltır
2018’de yapılan bir araştırma, az yağlı süt ürünleri ve yoğurt yemenin kadınlarda% 30 ve erkeklerde kalp krizi riskini% 19 azalttığını buldu (kaynak).
Çalışma, yüksek tansiyonlu 50.000’den fazla kadın ve 18.000 erkeğin sağlığını izledi. Çalışma, yoğurt tüketimi ile daha düşük kardiyovasküler hastalık riski arasındaki bağlantıyı gösterdi.
Araştırmacılar, yoğurdun karmaşık bir süt ürünü olduğunu ve belirli yoğurt türlerini çalışamadıklarını belirttiler. Bazı yoğurtlar diğerlerinden daha fazla fayda sağlayabilir.
Avantaj # 2: Enflamasyonu önler
Araştırmacılar, az yağlı yoğurdun iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Bahsedilen 2018 çalışması, yüksek yağlı bir yemekten önce az yağlı yoğurt yemenin vücuttaki iltihap belirteçlerini azalttığını gösterdi (kaynak).
Bu, örneğin yoğurt yemenin abur cuburun sağlığa olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığı anlamına mı geliyor? Ne yazık ki hayır, ancak yoğurdun potansiyel anti-enflamatuar etkisi, her gün biraz yoğurt yemek için iyi bir neden olmalıdır.
Fayda # 3: Probiyotik içerir
Bazı yoğurtlar probiyotik içerir.
Probiyotikler , tüketildiğinde sağlık yararları olan canlı mikroorganizmalardır.
Bakteriler, virüsler, mantarlar ve diğer mikroskobik canlılara mikroorganizma veya mikrop denir. Probiyotikler, yoğurt ve diğer fermente gıdalarda bulunur.
İnsanlar genellikle bakteri ve diğer mikroorganizmaların sağlığa zararlı olduğunu düşünürken, yardımcı olan pek çok şey vardır. Yiyecekleri sindirmeye, vitamin üretmeye veya hastalığa neden olan hücreleri yok etmeye yardımcı olurlar. Probiyotik ürünlerdeki (yoğurt gibi) mikroorganizmaların çoğu, vücudumuzda doğal olarak yaşayan mikroorganizmalarla aynıdır veya bunlara benzer.
Araştırmalar, bifidobakterili yoğurt yemenin sindirime iyi geldiğini göstermiştir . Çalışmaya katılan ve düzenli olarak yoğurt yiyen kadınlarda daha az şişkinlik, ishal ve kabızlık vardı (kaynak).
Fayda 4: Kemiklere iyi gelir
Yoğurt, kemik sağlığı için önemli olan çeşitli vitamin ve mineraller (kalsiyum, potasyum, fosfor) açısından zengindir.
Düzenli olarak yoğurt tüketerek osteoporoz riskini azaltırsınız. Osteoporoz, kemiklerin zayıflaması ile karakterize, yaşlılarda sık görülen (kaynak , kaynak) bir durumdur .
Dezavantaj 1: Tüm yoğurt ürünleri sağlıklı değildir
Laktoz intoleransınız veya süt alerjiniz varsa, yoğurt yemeye dikkat etmelisiniz.
Birçok ticari yoğurt, sağlık sorunlarına ve obeziteye neden olabilecek yüksek miktarda ilave şeker içerir. Bu yüzden sadece en sağlıklı yoğurt çeşitlerini seçmenizi tavsiye ederim.
Dezavantaj # 2: Bir çeşit yoğun diyet
Açıkçası, her gün aldığınız kalori miktarı kilo vermek veya kilonuzu korumak için önemlidir.
Ancak sadece yoğurt yemek ve ne yediğinizi hesaba katmamak, yetersiz beslenmeye veya bazı besinlerin eksikliğine yol açabilir.
(Eğer sıkı bir diyet yoğurt ile ilgisi gibi) bir üzerinde olduğu için tek başına yoğurt yeme size kaybetmek kilo yardımcı olmayacaktır rejime . Yoğurdu sağlıklı ve çeşitli yemeklerle birleştirmeniz gerekecek.
Günde iki porsiyon yoğurt yemek fazlasıyla yeterli. Yazının ilerleyen kısımlarında yoğurdu lezzetli zayıflama tarifleri ile birleştirdiğim ücretsiz haftalık menüyü görebilirsiniz.
Yoğurt diyeti ile ilgili deneyimler
Bazı insanlar yoğurt diyetini benimser. Yoğurdu severler ve günlük yemekten çekinmezler.
Olumsuz deneyimler de var. Uzun vadede diyeti monoton ve sürdürülemez buldular.
Yoğurda bayılıyorum! Hep öyleydi. Bu yüzden yoğurt diyetini okuduğumda merak ettim. Düşündüm ki… neden yoğurt diyetini denemeyelim? Yoğurdun şekerleme isteğimi azaltıp azaltmayacağı konusunda biraz endişeliydim. İlk günler yoğurt diyetini takip etmekte zorlanmadım. Her şey yolunda gidiyordu, ta ki altı gün sonra aniden açlık nöbetleri yaşamaya başladım ve bir torba fiş bitirdim. Kendimi çok suçlu hissettim !! İnternette yanlış yoğurt diyet planı uyguladığımı keşfettim. Bu hastanedeki insanlar içindi !! Kendimi kötü hissettiğime şaşmamalı. Artık sadece sabah yoğurt yediğim için çok daha iyi hissediyorum ve bakımı kolay! – Yvonne
Deneyimli bir yoğurt fanatiğiyim ve tam yağlı yoğurdun tadını seviyorum. Yoğurdun harika yanı, üzerine çeşitli soslar koyabilmenizdir. İstediğin gibi tatlandırabilirsin! Sık sık meyve, tohum ve biraz hindistan cevizi cipsi seçerim. Çok az hazırlık gerektirir ve inanılmaz derecede doldurur. Kuşkusuz, artık gerçek bir yoğurt diyeti uygulamıyorum… Bana da sağlıklı gelmiyor. Ama benim için günün en iyi başlangıcı kahvaltı ile birlikte günlük bir kase yoğurt. Haftalık menünüz Oscar için teşekkürler! Tarifler çok lezzetli. Selamlar Nur
Ne tür bir yoğurt almak en iyisidir?
Hepsi eşit derecede sağlıklı olmayan pek çok yoğurt türü vardır.
Bazı yoğurtlar, bağırsak mikrobiyomunu güçlendiren protein, kalsiyum ve faydalı bakteriler bakımından yüksektir. Bu yoğurtlar kemikleri ve dişleri koruyabilir ve sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Yoğurt ayrıca sütten daha az laktoz içerir çünkü laktoz fermantasyon işleminde kullanılır.
2014 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet gelişimine karşı koruma sağladığını keşfettiler (kaynak). Diğer süt ürünleri türlerinin diyabet gelişimi üzerinde hiçbir etkisi yoktu.
Probiyotik bakterilerle yoğurt yemenin siyah metallerin (kaynak) zararlı etkilerine karşı (özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için) koruma sağladığına dair göstergeler de vardır .
En iyi yoğurdu seçmek iyiyse, sade, şekersiz türler en iyisidir. Bu yoğurtlar mümkün olduğunca az ilave şeker içerir. O halde aromalı yoğurt ürünlerini süpermarkette bırakın!
Soya veya hindistancevizi yoğurdu gibi süt ürünü olmayan yoğurtlar da popüler hale geldi. Bitki bazlı olduklarından, yağları geleneksel yoğurttan çok daha düşüktür ve laktoz içermezler. Bu, bu yoğurtları veganlar ve laktoz intoleransı olanlar için iyi bir seçim haline getirir.
Ne tür yoğurt sağlıklı seçimlerdir?
- Yunan yoğurdu
- Bulgar yoğurdu
- Skyr
- Kefir
- Soya yoğurdu (laktoz intoleransı olan kişiler için iyi bir alternatif)
Yoğurt diyeti ücretsiz haftalık menü
Yoğurdun tadını çıkarmanın birkaç yolu vardır. Önerdiğim, kahvaltıda mısır gevreği veya sağlıklı bir yüzlü gibi yoğurt yemektir .
Örneğin, bazı yemeklerde Yunan yoğurdunun yerine ekşi krema da kullanabilirsiniz . Yoğurdun avantajı, sadece ekşi ve kremsi tadı değil, aynı zamanda proteinler ve sağlıklı yağlar açısından da zengin olmasıdır.
Aşağıdaki haftalık menüde sizin için bir dizi sağlıklı yoğurt tarifi hazırladım. Bu tarifleri – ve çok daha fazlasını – Zayıflama Tarifleri İncil kitabımda topladım .
Zayıflama Tarifi İncil’i, düşük karbonhidratlı bir diyete en çok benzeyen dengeli bir diyettir. Kitap, lezzetli yoğurt yemeklerinin yanı sıra kilo vermek ve sağlıklı bir kiloyu korumak için ne yemeli ve ne yememeli hakkında birçok ipucu ve püf noktasıyla doludur.
buraya Tıkla sağlıklı yemek tariflerini içeren haftalık düşük karbonhidratlı menüyü ücretsiz olarak indirmek için.
Sonuç: Yoğurt diyetiyle sağlıklı mı yoksa saçma bir kilo mu?
Kilo vermek için sıkı bir yoğurt diyeti mi planlıyorsunuz? O zaman kısa vadede kilo vereceksiniz (en azından, bunu sürdürmeyi başarırsanız).
Bunun nedeni, vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az kalori tüketmenizdir. Yani yoğurdun kendisi değil.
Yine de katı bir yoğurt diyeti önermiyorum çünkü bu sürdürülebilir bir çözüm değil ve muhtemelen çok yakında yeterince yoğurt alacaksınız. Gıda gruplarını tamamen dışlayan hiçbir diyet uzun vadede sürdürülebilir değildir.
Uzun süre yalnız yoğurt yemeye çalışırsanız, vücudunuz yetersiz beslenir. Bazı yoğurt türleri sağlıklıdır, ancak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu çeşitli temel (vazgeçilmez) besinler açısından zengin değildir.
Sağlıklı yoğurt tariflerini düşük karbonhidratlı diyetle birleştirmek çok daha iyidir . Çünkü bu kesinlikle birlikte gider! Bu şekilde, sağlıksız yağ ve karbonhidrat alımını artırmadan vücudunuza enerji sağlamak için yeterli besin alırsınız.
Sağlıklı kilonuzu korumak için, mümkün olduğunca az şeker eklenmiş bir yoğurt türü seçmeniz her durumda önemlidir.
Neredeyse tüm yoğurtlar doğal olarak oluşan şekerler içerir, ancak bazı ürünler çok fazla ilave şeker içerir . Çok fazla şeker yemek, insülin ve leptin direnci (kaynak , kaynak) dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalar yoluyla kilo alımına yol açar .
Az yağlı veya tam yağlı yoğurt seçip seçmemeniz kişisel bir seçimdir. Sade, şekersiz yoğurtlar en iyisidir çünkü mümkün olduğunca az katkı maddesi içerirler. Ayrıca probiyotik içeren bir yoğurt markasına da bakmak istiyorsunuz.
Laktoz intoleransınız varsa, laktozsuz bir yoğurt satın alarak yoğurdun faydalarından yararlanabilirsiniz (çoğu süpermarkette bulunur). Diğer bir seçenek, en azından aktif veya canlı kültürler içeren sebze yoğurdu tercih etmektir.